Elsőfokú eső- és szélriasztás kedd reggelig 14 megyében

Kedden az egész országra kiterjed a riasztás

Hétfő délután 3 órától elsőfokú (sárga jelzésű) esőriasztás lép érvénybe az ország nyugati felében fekvő 14 megyében.

A meteorológusok szerint a riasztás kedden reggel 6 óráig érvényes. Az említett időszakban a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Erdély bizonyos részein és Olténia nyugati felében átmenetileg fokozott lesz a légköri instabilitás, zivatarokra, felhőszakadásokra, gyakori villámlásra kell számítani, elszigetelten jégeső is előfordulhat.

A csapadék mennyisége meghaladhatja a 25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig, főként az Erdélyi-szigethegységben és a Keleti-Kárpátok északi részén a 35-50 litert is.

A szél is megerősödik átmenetileg, a széllökések sebessége eléri az 55-60 kilométert óránként, a magas hegyvidéken a 70-80 kilométert, az esők idején pedig viharossá válhat.

A következő megyékre érvényes a riasztás: Fehér, Kolozs, Mehedinţi, Szatmár, Arad, Krassó-Szörény, Máramaros, Temes, Bihar, Gorj, Maros, Beszterce-Naszód, Hunyad és Szilágy.

A meteorológusok szerint ugyanakkor a keddi nap folyamán, este 11 óráig az egész ország elsőfokú eső- és szélriasztás alatt fog állni. A szél kitartóan fog fújni, a régiók többségében meghaladja az 50-60 kilométert óránként, helyenként pedig – főként Erdélyben, Olténiában és Munténiában a 70-80 kilométert is. A magas hegyvidéken a széllökések sebessége meghaladhatja a 80-100 kilométeres sebességet óránként.
Az Erdélyi-szigethegységben, a Keleti-Kárpátok vidékén és az ország északi és északnyugati térségében (Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros, Kolozs, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Botoşani és Iaşi megyében, illetve Arad, Hunyad, Fehér, Hargita és Neamţ megye hegyvidékén) esni fog az eső, a csapadék mennyisége meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként, elszigetelten a 35-40 litert is.

A hegyvidéken, 1800 méter magasság fölött vegyes csapadékra is lehet számítani.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: