Elsőfokú havazási riasztás 20 megyében és a fővárosban hétfő délutánig

A jövő hét második felétől a megszokottnál hidegebbé válik az idő

Elsőfokú (sárga) havazási riasztást adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 20 megyéjére és a fővárosra.

A meteorológusok szerint szombat este 6 órától hétfő délután 2 óráig sűrű havazásra és jelentős hóréteg képződésére kell számítani: helyenként 10-20 centiméteres, elszigetelten akár 30-40 centiméteres hótakaró is lerakódhat. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka főként a Bánság déli részén, Olténiában, Munténia nagy részében, a Bánsági-hegységben és a Déli-Kárpátok vidékén fog havazni, a hétfői nap első felében pedig Munténiában és a Kárpát-kanyarban várható inkább sűrű havazás.

A szél is megerősödik, a széllökések sebessége meghaladhatja a 45-55 kilométert óránként a déli területeken, a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar 1700 méter fölötti régióiban pedig az óránkénti 60-70 kilométert, hóviharokat idézve elő.

A következő megyéket érinti a sárga jelzésű riasztás: Fehér, Argeş, Brassó, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Szeben, Teleorman, Vâlcea és Vrancea, illetve Bukarest.

Az ANM ugyanakkor csapadékra, főként havazásra, vonatkozó figyelmeztetést adott ki, amely az ország túlnyomó részére érvényes szombat 10 órától szerda 10 óráig.

A jövő hét második felétől az ebben az időszakban megszokottnál hidegebbé válik az idő, és helyenként még havazni fog, tájékoztat még az ANM.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: