Eltemették a telet Gyergyóditróban

Mintegy ezer hagyományőrző vendég vett részt a megyei farsangbúcsúztatón

Gyergyóditró volt a házigazdája a XXIV. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatónak. Február 6-án, szombaton a házigazdák mellett Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz és Szentegyháza farsangolói gyűltek össze a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Háznál. A mínusz tíz fokos hideg ellenére több mint ezer hagyományőrző vendég és érdeklődő jelent meg a délelőtti megnyitón. A ditróiak és orotvaiak szép példát mutattak vendégfogadásból, farsangi fánkkal, finom falatokkal várták a felvonulókat a nap folyamán. Házigazdaként Puskás Elemér, Gyergyóditró község polgármestere nyitotta meg a rendezvényt. A köszöntőbeszédek sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Moldován József parlamenti képviselő és Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke folytatta. A megyeelnök arra buzdított, hogy a jókedv és a móka ne kerüljön el minket, és mindig legyen bátorságunk elmondani, ha valami nem tetszik. A közösségek életében olyan emberekre van szükség, akik teszik a dolgukat – fogalmazott Borboly Csaba, és gratulált a polgármesternek, hisz Gyergyóditró jó irányban halad.

Megyei Farsangbucsuztato (1)

– Hagyományainkra nem emlékezni kell, hanem azokat meg kell tartani és megélni a mindennapokban. Legyünk jókedvűek, figyeljünk egymásra, és nyújtsunk segítő kezet, amikor arra szükség van! Hajtsuk el a rossz gondolatokat! – kívánt víg farsangot a maskarába öltözött sokaságnak a megyeelnök. A köszöntő szavak után került sor a staféta átadására, amelyet Molnár Tibor, Szentegyháza alpolgármestere vett át, ugyanis a huszonötödik farsangbúcsúztatónak Szentegyháza ad otthont.

– Minden maszkura számít! – jelentette ki a névsorolvasást végző Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, aki emléklappal ajándékozta meg a hagyományőrző csoportok vezetőit. Ugyanakkor két ditrói hagyományőrző is elismerésben részesült a szokások átörökítéséért: Bíró András és Györgydeák Péter.

Ezt követően a csoportok a település utcáin végighaladva mutatták be jellegzetes farsangi szokásaikat, majd elégették a telet jelképező bábut. A rendezvény szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Gyergyóditró Község Önkormányzata és Gyergyóditró Hagyományőrző Csoportja.

Kérem ossza meg ismerőseivel: