Eltérő álláspontok az EU-ban a „vakcinaútlevéllel” kapcsolatban

Vannak, akik támogatják, mások korainak tartják a bevezetését

Bár egyre gyakrabban kerül szóba, hogy az koronavírus elleni oltási igazolványt ‘vakcinaútlevélként’ használják, az Európai Unió (EU) tagországai megosztottak ebben a kérdésben – írja a France Presse hírügynökség (AFP) egy, az ednh.news portálon megjelent elemzésben.

– Az EU napfényes déli országai, amelyek gazdasága erősen turizmusfüggő, támogatják az ötletet –

A múlt hónapban Görögország – a turizmus megmentése reményében – felszólította az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze az “oltási igazolások” használatát az EU-ban történő utazáshoz. Emellett Görögország hétfőn aláírt egy megállapodást Izraellel, amely engedélyezi a beoltott személyek utazását a két ország között.

Az EU 27 tagállama között tovább folyik az egyeztetés arról, hogy milyen szabályok szerint, a páciensek mely adatainak ismerete szükséges ahhoz, hogy kölcsönösen elfogadják egymás oltási igazolásait. Egyelőre nem született közös álláspont arról, hogy mire jogosítana fel egy ilyen tanúsítvány.

Spanyolország, amely szintén szívesen fogadna ismét a turistákat, még nem adott ki ‘vakcinaútlevelet’, de Arancha Gonzales Laya külügyminiszter szerint ez “nagyon fontos elem lenne a mobilitás biztonságos helyreállításában”.

Olaszország szintén támogatja az ötletet. Domenico Arcuri, az egészségügyi veszélyhelyzetek kezeléséért felelős tisztségviselő úgy fogalmazott: egy ilyen dokumentum hamarabb megteremtené a lehetőséget a “normális tevékenységek” folytatására.

– Az északi államok szinte meg vannak győződve egy ilyen döntés helyességéről –

Svédország és Dánia már bejelentette, hogy elektronikus tanúsítványokat bocsát ki, amelyek lehetővé tehetik tulajdonosaik számára, hogy külföldre utazhassanak, hogy beléphessenek a sport- vagy kulturális létesítményekbe, vagy – Dánia esetében – éttermekben vacsorázhassanak.

Izland, amely ugyan nem tagja az EU-nak, de a schengeni övezet részeként kapcsolatban áll vele, januárban már megkezdte a digitális igazolások kiadását a nemzetközi utazások megkönnyítése érdekében.

Észtországban azok, akik beutazáskor bizonyítani tudják, hogy negatív COVID-19 tesztjük van, vagy megkapták a koronavírus elleni oltást, mentesülnek a karantén alól. Egy helyi vállalat, a Guardtime kísérleti tanúsítási rendszert dolgozott ki, és az ország együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a nemzetközi fejlesztés érdekében.

A WHO elvileg támogatja az oltási tanúsítványokat az immunizálás jobb nyomon követése érdekében, de bírálja azt az elképzelést, hogy ezeket az utazás feltételeként alkalmazzák.

– Mások országok egyelőre korainak tartják a “vírusútlevél” bevezetését –

Franciaország fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az oltási tanúsítványok bizotsítékot jelentenének arra, hogy a folytatni lehet a pandémia előtti tevékenységet. “Nem mindenki fér hozzá az oltásokhoz. És nem tudjuk, hogy megakadályozzák-e a terjedést” – mondta januárban Olivier Veran egészségügyi miniszter. Meglátása szerint az erről folyó vitát “néhány hónap múlva” lehet elkezdeni.

Németország is ellenzi, hogy az immunizált kisebbség számára kiváltságokat biztosítsanak a lakosság többi részével szemben. Nem zárja ki azonban egy ilyen követelmény bevezetését a magánszektor számára. “Ha egy étterem tulajdonosa csak beoltott személyek számára akar nyitni, akkor ezt a jelenlegi jogszabályok szerint nehéz lesz megtiltani” – jelentette ki Christine Lambrecht igazságügyi miniszter.

Lengyelország egyelőre nem fontolgatja a “vakcinaútlevél” bevezetését, bár van egy okostelefonos alkalmazása, amely megmutatja a beoltottak státuszát, és amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy elkerüljék a karantént az országba érkezésükkor.

A belga kormány szintén ellenzi, hogy a tevékenységek folytatását oltási “útlevelek” meglététől tegyék függővé. Az utazáshoz az EU és a WHO ajánlásait veszi figyelembe.

Az AFP által a tagországokból összegyűjtött hivatalos adatok szerint február 10-éig az Európai Unió egész területén legkevesebb 5,5 millió személy, vagyis a lakosság 1,2%-a kapta meg a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

Legalább 12,8 millióra tehető azok száma – az Unió lakosságának 2,8%-a -, akik megkapták legalább az első dózist, tehát már rendelkeznek részleges immunitással a koronavírussal szemben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: