Eltűnt gyergyószentmiklósi hegymászókat keresnek a Fogarasi-havasokban

Negyedik napja kutatnak utánuk


Továbbra sem találják a Fogarasi-havasokban eltűnt gyergyói testvérpárt

Több csapat átfésülte már a Moldoveanu-csúcs felé tartó útvonal nagy részét, de továbbra sem találják a Fogarasi-havasokban a múlt hét végén eltűnt gyergyószentmiklósi testvérpárt – tájékoztatta a Maszolt a Gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentők vezetője.

Lukács Lehel folyamatosan kapcsolatban áll a helyszínen tartózkodó Argeș megyei hegyimentőkkel. Tájékoztatása szerint szerda délután két csapat kereste a gyergyóiakat. Dolgukat nehezítette, hogy friss hó hullott a Fogarasi-havasokban, narancs jelzésű riadó is volt, és nagy a lavinaszély.

A dancurások vezetője elmondta, a hegyimentők eljutottak a Viștea Mică nevű csúcs közelében lévő menedékhelyhez is, de a testvérpárnak nyoma sem volt. Volt némi remény arra, hogy a 34 éves és a 37 éves férfi ott húzódott meg, de ez most szertefoszlott.

A keresés csütörtökön is folytatódik, de az idő múlásával csökken az esélye annak, hogy élve találják meg az eltűnt testvérpárt. A két férfi már öt napja nem adott életjelt magáról.

Lukács Lehel hangsúlyozta, ennek ellenére egy darabig még biztos fogják keresni őket az Argeș megyei hegyimentők. „Csakhogy nagyon óvatosaknak kell lenniük. Éppen egy éve halt meg egy társuk mentőakció közben a Fogarasi-havasokban” – magyarázta a dancurások vezetője.

Mint beszámoltunk róla, a testvérpár szombaton indult el hazulról megmászni a Románia legmagasabb hegycsúcsát, a Moldoveanut. Hozzátartozóik vasárnap estére várták vissza őket, de négy napja semmit nem tudnak róluk. Autójukat hétfőn megtalálták a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál.

Portálunk úgy tudja, a testvérek tapasztalatlan hegymászók, egyikük csak egyszer volt téli hegyi túrán, a másikuk egyszer sem. Az egyik férfi két gyermek, a másik három gyermek édesapja.

maszol.ro


Eltűnt gyergyószentmiklósi hegymászókat keresnek a Fogarasi-havasokban

    A romániai Argeș és Brassó megyei hegyi mentők, valamint a hegyi csendőrség egységei negyedik napja keresnek két gyergyószentmiklósi hegymászót, akiknek szombaton veszett nyoma a Fogarasi-havasokban.
    Az esetről a Digi24 hírtelevízió számolt be szerdán. A testvérpár szombaton indult el megmászni a Fogarasi havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut. A Fogarasi-havasokban azonban a hét végén helyenként egyméteres hó hullott. A mentőket a családjuk riasztotta, miután nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Autójukat hétfőn megtalálták a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál.
    Amint a hírtelevízió közölte, a 37 és 34 éves férfi keresésében mintegy harmincan vesznek részt. Az Adevarul napilap szerint szerda délben helikopterrel is átfésülték azt az útvonalat, ahol a hegymászók haladhattak.
    A Maszol.ro portál úgy tudja, hogy a gyergyószentmiklósi testvérek megfelelő felszereléssel másztak, de nem rendelkeztek a téli hegymászáshoz szükséges tapasztalattal. Egy napra vittek élelmiszert magukkal.
    A Hargita megyei hegyi mentőszolgálat vezetője, Fekete Örs a portálnak elmondta, a helyszínen tartózkodó hegyi mentők nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy élve megtalálják a gyergyói magyar hegymászókat. A keresést az is nehezíti, hogy a frissen lehullott hó következtében nagy a lavinaveszély.

Gazda Árpád/MTI
Címfotó: calatori.eu

Kérem ossza meg ismerőseivel: