Emelik a maximális megengedett sebességet a gyorsforgalmi utakon

100 kilométer/óráról 120 kilométer/órára növelik a sebességhatárt

A képviselőház szerdán döntő házként elfogadta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott jogszabály-javaslatot, amely a jelenlegi 100 kilométer/óráról 120 kilométer/órára növeli a maximális sebességhatárt a gyorsforgalmi utakon az A és B kategóriájú járművek számára.

A tervezetet 283 képviselő támogatta, egy törvényhozó tartózkodott.

A tervezet a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletet módosítja és egészíti ki.

A módosítást követően az A és B kategóriájú járművek a jelenlegi 100 kilométer/órás maximális sebesség helyett 120 kilométer/órával is közlekedhetnek a gyorsforgalmi utakon, a C, D és D1 kategóriákhoz tartozó járművek pedig 90 kilométer/órás maximális sebesség helyett 100 kilométer/órás sebességgel. Az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek esetében a gyorsforgalmi utakon a megengedett sebességhatár 80 kilométer/óráról 85 kilométer/órára módosul.

Az autópályákon az A és B kategóriájú járművek maximális megengedett sebessége 130 km/h, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 110 km/h, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 90 km/h. Az európai útszámozás rendszerébe tartozó főutakon (E jelzésű) az A és B kategóriájú járművek legtöbb 100 kilométer/órás sebességgel haladhatnak, a C, D és D1 kategóriájú járművek 90 kilométer/órás sebességgel, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek pedig 80 kilométer/órás sebességgel. Az ország többi közútján az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális haladási sebessége 90 kilométer/óra, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 80 km/óra, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 70 km/óra.

Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon nem közlekedhetnek gyalogosok, és a túlméretes gépjárművek, ha nincs erre külön engedélyük a közútkezelő hatóságtól, az állatok által vontatott járművek, az állatok, a kézi vontatású vagy kézi tolású járművek, a kerékpárok, az elektromos rollerek és a robogók, a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok és a mezőgazdasági munkákhoz használt gépjárművek, valamint azok a járművek, amelyek nem tudják meghaladni az 50 km/h sebességet.

Nem megengedett az autópályákon és gyorsforgalmi utakon a járművezetés oktatása, a prototípus gépjárművek tesztvezetése. A felvonulások, különféle bemutatók, edző- és sportversenyek, gyászmenetek is tilosak ezeken az utakon – írja elő a jogszabálytervezet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: