EMNT-közlemény

Szolidaritást és együttműködést a bevándorlás
 kérdésének kezelésében!

    A „migráns-kérdés” új kihívás elé állította Európát. Az elmúlt hetek, hónapok történéseit szemlélve teljesen nyilvánvaló, hogy egy olyan méretű és kihatású tényezővel állunk szemben, amelyre Európa láthatóan nincs felkészülve. Lehet, hogy a pár százezer bevándorló önmagában még „felszívódhatna” az Unió különböző országaiban, de a migránsok számának gyors növekedése, a lehetséges menekültek több milliós létszáma közös, uniós fellépés és intézkedések nélkül káoszt és újabb feszültségeket fognak okozni.

    Mára már teljesen nyilvánvaló, hogy az Európai Unió önmagában az okozati megoldás tárgyában nem volt képes eredményesen eljárni, ehhez egy, az Egyesült Államok és Oroszország bevonásával megvalósítandó szélesebb nemzetközi összefogás szükséges. Az Unió tagállamaira nehezedő nyomás kezelése viszont eredményesen véghez vihető, együttes döntések és cselekvések sorozatával.

     Egyetértünk a magyar kormány álláspontjával, miszerint az elsődleges közös feladat az Unió határainak védelme, hogy a további bevándorlási hullám ellenőrizhetővé válhasson. Bár Románia pillanatnyilag nem került be a menekült áradat közvetlen útjába, valószínű, csak idő kérdése, amikor ez bekövetkezik. A közös határvédelem kihívásai kitűnő alkalmat szolgáltatnak arra, hogy az ország bebizonyítsa: készen áll az Unió szűkebb családjába, a schengeni övezetbe való belépésre.

    Örülünk, hogy múlt heti javaslatunk – hogy Románia csatlakozzon a visegrádi négyek álláspontjához – meghallgatásra talált, és üdvözöljük, hogy e hét keddjén a román belügyminiszter a regionális szövetséghez csatlakozva a kvótarendszer ellen szavazott. Ugyanakkor sajnáljuk, hogy a lengyelek utolsó napon megváltoztatták véleményüket és mégis igennel szavaztak.

    Meggyőződésünk, hogy a kelet közép-európai szolidaritást a továbbiakban erősíteni kell, csak így lehet biztosítani a regionális érdekek érvényesítését a sokszor tétova és ellentmondásos brüsszeli döntéshozási folyamatban. Üdvözöljük, hogy, bár a tegnapi uniós csúcstalálkozón a kvótarendszer többségi támogatást kapott, az unió vezetői immár elsőrangú fontosságúnak tartják az uniós határok védelmét és a migrációt kiváltó okok kezelését is.

    Amint azt immár több bajor politikus és nyugati elemző is megállapította, a magyar kormány intézkedései ellen megfogalmazott nyugati kritikák méltatlanok, Magyarország intézkedéseivel Európát is próbálja védeni, a magyar érdek regionális és európai érdek is egyben.

    Az Erdélyi Magyar Néppárt felkéri a román kormányt és a romániai pártok vezetőit, hogy a rövidtávú belpolitikai- és pártérdekeket félretéve, a román állampolgárok érdekeinek védelmezése mellett tekintse kiemelt fontosságúnak a szomszédos országokkal, elsősorban a Magyarországgal való együttműködést, azért, hogy a menekült-válság a lehető legkisebb nehézséget okozza  Erdélyben és az ország határain. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége                                                                                                                                                                                                       Kolozsvár, 2015. szeptember 25.

Kérem ossza meg ismerőseivel: