Energiaügyi államtitkár: ha átlagos telünk lesz, nem lesz gond az energiaellátással

Az ország felkészült a hideg évszakra

Ha átlagos telünk lesz, nem lesznek problémák az energiaellátással – jelentette ki csütörtökön az energiaügyi minisztérium egyik államtitkára.

A Focus Energetic elnevezésű konferencián George Niculescu rámutatott, tavalytól eltérően idén úgy vág neki a télnek az ország, hogy a földgáztárolók töltöttsége meghaladja a 97 százalékot, ami 2,970 milliárd köbmétert jelent. “Ez biztonságot nyújt számunkra” – nyomatékosította.

Az államtitkár hozzátette, mindemellett a gyűjtőtavak alacsonyabb vízszintjének kompenzálására növelték a széntermelést, így jelenleg 900 ezer tonnával több van készleten belőle.

Az ország felkészült a hideg évszakra, és a hőmérsékleti értékek szempontjából átlagosnak számító tél esetén nem lesznek problémák az energiaellátás biztonságával – szögezte le.


Hőmérséklet szempontjából átlagos tél elébe nézünk

Hőmérséklet szempontjából átlagos tél elébe nézünk, kiugróan magas értékekkel és fagyos időszakokkal is számolni lehet – nyilatkozta csütörtökön az Országos Meteorológiai Iskola ügyvezető igazgatója.

Florinela Georgescu elmondta, a több nemzetközi központtól származó novemberi, illetve decemberi, januári és februári becslések alapján az idei téli középhőmérséklet fél vagy egy fokkal meghaladja majd a sokévi átlagot. Ez azonban csak egy általános adat, amelyből kiindulva “normális” télre számíthatunk, időszakonként magasabb hőmérsékleti értékekkel, de nem zárhatók ki a fagyos időszakok sem, amelyek szintén megszokottak ebben a térségben – magyarázta a szakember a Focus Energetic elnevezésű bukaresti konferencián.

A novemberi hónap kapcsán rámutatott, ez az ilyenkor megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékleti értékekkel köszöntött be, “megdöntve néhány rekordot is”, péntektől azonban lehűl az idő, és a hónap végén legfeljebb 15 fokos nappali csúcsértékekre számíthatunk. Ennél aggasztóbb szerinte a csapadékhiány, mert keveset esett az utóbbi időben, és az előrejelzések szerint a következő hetekben sem lesz ez másként. A téli hónapokban a sokéves átlagnak megfelelő mennyiségű csapadékra számítanak, havonta 30-40 literre négyzetméterenként – tette hozzá Florinela Georgescu.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: