Enyedi Ágnes: Édesanyám sok szép szava…

Gyergyói családi kalandozások

A Bethlen Téri Színház és Enyedi Ágnes szervezésében 2016. március 16-án 19:00 órakorBethlen Téri Színházban (Bethlen Gábor tér 3., Budapest, 1071) az Édesanyám sok szép szava… című pódiumműsor.

Csomafalva, Remete, Eszenyő, Orotva, Szentmiklós, Ditró – már pusztán e gyergyói településnevek is számtalan gondolatot és érzést keltenek az emberben, különösen, ha közelebbről megismeri ennek a kevéssé ismert székelyföldi kistájnak különleges és archaikus zenei világát.

Erre nyújt kivételes lehetőséget Enyedi Ágnes új pódiumműsora, hiszen a családi, érzelmi kötődéseknek (és a gyűjtőknek, többek közt Albert Ernőnek) köszönhetően Ágnes szembesülhetett például ditrói ük- és dédnagyanyja ’70-es években rögzített énekeivel, lehetőséget teremtve a generációkon átívelő tudás, a saját öröksége bemutatására.

Ugyan helyenként egy már szinte elmúlt életforma üzenetei csendülnek fel a költői szövegű régi dalokban, de az évszázadok alatt csiszolódott népdalok az emberi élet ma is fontos kérdéseihez is kapaszkodót nyújtanak, legyen szó párválasztásról, házasságról, hazaszeretetről, hitről, születésről vagy épp szeretteink elvesztéséről. A dalok zeneisége és a műfaji sokszínűség – a balladáktól a pattogó táncdallamokon át a keserveseken és altatókon keresztül a lírai dalokig -, valamint a koncert szerves részét alkotó tánc, a színpadi dramaturgia és az egész előadást átszövő személyes családi, rokoni kötelékek együtt kivételes élményt ígérnek.

gyergyoi_proba

Enyedi Tamás – cimbalom
Mihó Attila, Junior Prima-díjas – hegedű, brácsa, gardon
Salamon Soma, Junior Prima-díjas, Népművészet Ifjú Mestere – furulya, harmonika, zongora
András Orsolya – gardon
Szabó Judit, Ifj. Zsuráfszky Zoltán – tánc

Koreográfus: ifj. Zsuráfszky Zoltán, Junior Prima-díjas, Örökös Aranysarkantyús táncos

A műsor összeállítója: Enyedi Ágnes és Ditrói Kelemen László

Program időtartama: kb. 60 perc

A program az NKA támogatásával valósult meg.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu

gyergyoi_plakat

Kérem ossza meg ismerőseivel: