Enyhe napok után gyors lehűlés és fagy várható

Két hétre szóló meteorológiai előrejelzés

Országszerte szokatlanul meleg lesz a következő napokban, február 11-e után azonban fokozatos lehűlés kezdődik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) két hétre szóló előrejelzéséből.

A Bánságban és a Körösök vidékén a sokévi átlagnál jóval enyhébb idő lesz a következő napokban: nappal 12-14 Celsius-fokot is mérhet a hőmérő, és éjszaka sem lesz kevesebb 3 foknál. Péntekre virradóan azonban (február 11-ről 12-ére) fokozatos lehűlés várható, és 12-e és 17-e között nappal is fagyni fog (mínusz 2 és mínusz 6 fok közötti maximumokra számíthatunk), éjszakánként pedig akár mínusz 10-12 fok is lehet. A fagyos periódust felmelegedés váltja 18-ától, amikor a hőértékek a sokévi átlagnak megfelelően alakulnak majd, 2-4 fokos nappali maximumokkal és mínusz 6-7 fokos éjszakai minimumokkal. Csapadékra főleg február 8-a és 12-e között kell számítani.

Erdélyben szintén langyos idővel indul a hét, nappal 11-12 fokot, hajnalonként 1-4 fokot mutatnak majd a hőmérők. Február 12-e és 21-e között beáll a fagyos idő, nappal mínusz 8 és 0 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, és nagyon hideg éjszakákra kell felkészülnünk: helyenként mínusz 15 fok is lehet pirkadat előtt. A két hetes időszak utolsó napjaiban némi enyhülés várható. Csapadék február 8-a és 11-e között valószínűbb.

A hegyvidékeken február 11-éig enyhe, 4-6 fokos nappali és mínusz 2-0 fokos éjszakai értékeket jósolnak a meteorológusok. Február 12-én itt is hirtelen lehűlés következik be, nappal mínusz 12-14, éjszakánként mínusz 16-20 fok is lehet. 17-e után számíthatunk lassú felmelegedésre. Csapadék mindvégig előfordulhat, de leginkább február 8-a és 11-e között.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: