Építkezők, figyelem!

Szeptember 1-től módosult az építkezések minőségére vonatkozó jogszabály

Az 1995. évi 10-es, az építkezések minőségét szabályozó törvény legutóbbi, augusztus 24-i módosítása szeptember 1-től lépett érvénybe – gyakorlatilag a korábbi előírások aktualizálását foglalja keretbe. A legfrissebb, hatályos változat a Hivatalos Közlöny szeptember 11-i számában olvasható.

Lényeges változás, hogy a tulajdonosoknak részletes kivitelezési tervvel is rendelkezniük kell, nem elegendő az engedélyeztetéshez leadott műszaki dokumentáció (DTAC) megléte. Emellett mostantól nemcsak városon, de vidéki építkezéseken is kötelező a kivitelezőknek építésvezetőt alkalmazni, aki a szakmai követelmények betartását felügyeli.

Emellett az aktualizálás a kiróható pénzbírságokat is emeli – gyakorlatilag duplázza, így például terv nélküli vagy hiányos dokumentációval való építkezésért 20 000-40 000 lej közötti, építésvezető nélküli építkezésért vagy az építkezési napló átadásának mulasztásáért 10 000-20 000 lej közötti, a minőségi előírások és szabványok be nem tartásáért, technikai balesetek bejelentésének elmulasztásáért pedig 3 000-10 000 lej közötti bírságot szabható ki.

A jogszabály további pontosításokat is tartalmaz, így például előírja, hogy egyetlen szakember sem lehet ellenőre – nem írhat alá és nem pecsételhet ellenőrként – olyan dokumentációnak, amelyben bármely szinten személyes hozzájárulása volt. Ugyanakkor a nyugat-európai gyakorlat mintájára ezentúl minden tervezőnek biztosítást kell kötnie Romániában is.

A korábbi években megszokott építkezési díjakban is módosulás van – a Megyei Építkezési Felügyelőségnek befizetendő arányt, azaz a kivitelezés összegének 0,7 %-os hányadát 0,5 %-ra csökkentették, befizetése pedig nem havi, hanem két részletben is történhet: az összeg felét a munkálatok megkezdéséig, másik felét a munkálatok lezártáig kell törleszteni.

Kérem ossza meg ismerőseivel: