Erdély-menyegző – Ének a reményhez

A Háromszék Táncegyüttes előadása

Gyergyószentmiklóson vendégszerepel január 23-án a Háromszék Táncegyüttes, az Erdély-menyegző, Ének a reményhez című előadást mutatják be hétfőn este hét órától a művelődési ház színháztermében.

„Az alkotók kiválóan használják fel azt az élmény-anyagot, amellyel a táncosok rendelkeznek, s nagyon szépen sikerül ezt kamatoztatni az előadásban. Így ez a tánckar úgy beszél Erdélyről, felnőtté válásról, esküvőről, életről-halálról, hogy közben a táncosok magukról vallanak gyönyörű őszinteséggel, akár táncban, de akár szóban is, amikor saját szavaikkal szólnak mindezekről egy remekbe szabott szabadvers előadása által.” (Kádár Elemér)

eht-3sz-6582-bzs_kisebb

„Úgy tűnik, a vállalt szubjektivitás a beérett alkotót is jólesően csábította, hiszen végre egészen személyes lehetett, szinte intim mélységeket forgathatott át magában, miközben a táncos matériát, a színpadi hatás elemeit, a koreográfiai-rendezői fogásokat már biztos kézzel uralja. Ez valóban ritka, kiváltságos pillanat, szinte kötelező művé váltani.” (Péter Márta)

„Eljegyezni magunkat újra és újra azzal, ami a miénk – csengő ének, gyógyító varázsige, mozdulatban őrzött érték, lelkület, szellemiség. Mint felületből dombormű emelkedik ki e táncszínházi költeményben a látható lényeges, mit máskor lehunyt szemünk mögött idézünk fel csupán. Ez a valóság a miénk lehet ma is, ha befogadjuk.” (Az alkotók)

Erdely-menyegzo_plakatAz előadásban közreműködik a Háromszék Táncegyüttes tánckara: Ádám Júlia, Dombi Rózsa, Gere Csaba, Gidró Roland, Keresztes Gabriella, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Lupuly Jakab, Márton Csaba, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Pilinger Mónika, Portik, Norbert, Törő Bence, Vajda Katalin, Váradi Ágnes, Virág Imola valamint a sepsiszentgyörgyi M Studio táncművésze Bajkó László.

RENDEZŐ – KOREOGRÁFUS: Mihályi Gábor m.v. Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője


A Háromszék Táncegyüttesről

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. Az együttes az erdélyi népzene és néptánckultúra megőrzését és továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremetésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során. Az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját, a bennük rejlő teatralitást felfedezve és továbbgondolva olyan előadások születtek mint a Vérnász, a Váróterem, az Ábel, a Csávási ballada, a Böjttől böjtig, A banda, a Száz évig, A Tékozló fiú, a Gábor Áron vagy az Erdély-menyegző.

Együttesünk több mint kétezerszer lépett közönség elé, Erdély összes nagyvárosában és a szórványvidékeken egyaránt. Több alkalommal vendégszerepeltünk Magyarországon, melyek közül különösen fontosak számunkra az önálló műsorainkkal tartott turnék. Az évek során társulatunk eljutott Ausztriába, Németországba, Szlovákiába, Svájcba, Olaszországba, Portugáliába, Lengyelországba, Finnországba, Görögországba, de megfordultunk a távoli Novoszibirszkben is.

eht-3sz-6521-bzs_kisebb

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.


A jegyek ára 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen 10 lej. Jegyek elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0787/755.294-es telefonszámon.


Háromszék Táncegyüttes – ERDÉLY-MENYEGZŐ (előzetes):

Kérem ossza meg ismerőseivel: