Erdély-szerte jelentkezhetnek az MCC jövő tanévi képzéseire az általános és középiskolás diákok

Iskolai tanulmányokat kiegészítő, hasznos képzések

Erdély-szerte jelentkezhetnek az MCC jövő tanévi képzéseire az általános és középiskolás diákok

Elkezdődött a felvételire való jelentkezés időszaka a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség (FIT) és Középiskolás Programjába (KP). A szervezet a jövő tanévben is várja az 5–8. osztályos és középiskolás diákokat ingyenes, iskola mellett végezhető képzéseivel.

Az MCC Erdély hét városában – Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben – működtet saját központot, ahol díjmentes, az iskolai tanulmányokat kiegészítő, hasznos képzéseket, egyedülálló tehetséggondozást biztosít lelkes fiatalok számára. Az említett helyszínek mindegyikén működik a FIT és a KP, emellett a középiskolásoknak Székelyudvarhelyen is rendeznek képzési napokat.

A FIT Programba június 30-ig jelentkezhetnek a 4. osztályos diákok. Az érdeklődők a fit.mcc.hu/jelentkezes oldalon iratkozhatnak a jelentkezési lap kitöltésével és a szülői ajánlás feltöltésével, majd szeptemberben személyes interjúra hívják a fiatalokat. A programról további tudnivalókat a fit.mcc.hu oldalon olvashatnak.

A program célja, hogy a gyerekek játékos oktatással sajátítsanak el a gyakorlati élethez szorosan kötődő ismereteket. Az általános iskolások belepillantanak a robotika világába, tanulnak a művészet és a matematika kapcsolatáról, a környezetvédelemről, kísérleteznek, tudatos internethasználati képzésben részesülnek, és formálódik a pénzügyi látásmódjuk is. A szervezet emellett díjmentes angol és román nyelvoktatást biztosít a jelentkezőknek, ahol kreatívan, gyakorlatban sajátítják el a hasznos nyelvi tudást.

Ebben a tanévben az izgalmas oktatási programok mellett kézműves foglalkozásokon, közös családi délutánokon, társasjátékesteken vehettek részt a FIT-es diákok, de Mátyás király szülinapját is változatos tevékenységekkel, reneszánsz farsangi bállal, versenyekkel ünnepelték meg minden városban, és az adventi jótékonysági akciók, közös karácsonyozás sem maradt el.

Az erdélyi Középiskolás Programba való jelentkezés határideje június 12. A diákoknak egy szabadon választott könyv, film, sorozat vagy előadás kapcsán írt kritikai esszét kell beküldeniük. A jelentkezési űrlap itt érhető el: moodle.mcc.hu/jelentkezes. További tudnivalókat a kp.mcc.hu oldalon olvashatnak a programról.

Az e-KP ingyenes online társadalomtudományi képzést kínál olyan motivált fiatalok számára, akik érdeklődnek a 20. és a 21. század legfontosabb társadalmi, gazdasági, közéleti eseményei iránt, emellett angol és román nyelvoktatást biztosít az érdeklődőknek. A képzések témái között megtalálható a modern kori történelem, a nemzetközi kapcsolatok, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, valamint a magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzusok is. A diákoknak emellett neves szakértők tartanak előadásokat, és olyan képességeiket fejleszthetik, amelyek későbbi tanulmányaik, karrierjük során is hasznosak lehetnek.

Az erdélyi Középiskolás Program diákjai havonta több tematikus képzési napon találkozhatnak. Ebben a tanévben a szakmai napok előadásai és workshopjai olyan izgalmas témakörökre épültek, mint a sport, motiváció, újságírás, politikai filozófia, irodalom, klímapolitika, önértékelés, továbbtanulás, történelem, biológia és mesterséges intelligencia, de pályaorientációs nyílt nap is várt a diákokra. A tartalmas klubdélutánok és szombatok mellett közös táborok és túrák is hozzájárultak az élményközpontú tanuláshoz, a diákok ismerkedéséhez.

Az MCC tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig. Tudásközpont, amely a képzések mellett rendezvényeivel, konferenciáival, könyveivel a teljes magyar közösséget szolgálja.

Az MCC erdélyi tevékenysége 8 helyszínen, 7 központban, 4 oktatási programban gyűjt össze 1601 diákot. A 2021–2022-es tanévben a Fiatal Tehetség Programban 200, az erdélyi Középiskolás Programban 1324, a Kolozsvári Egyetemi Programban 59, az Erdélyi Politikai Iskolában pedig 18 diák vett részt.

A szervezet munkatársai örömmel fogadják a fiatalok jelentkezését, és szívesen látják az érdeklődőket az MCC-központokban Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben. További információkért a kolozsvar@mcc.hu e-mail címen vagy a szervezet Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/MCC.Erdely) érdeklődhetnek.


A Mathias Corvinus Collegium közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: