Erdélyben havazás várható, a hegyekben hóviharokra kell készülni

Erős szélre vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben

Havazni fog a következő napokban több erdélyi megyében, a hegyekben jelentős hóréteg képződik, és hóviharok várhatók – figyelmeztetnek a meteorológusok.

Az országos meteorológiai szolgálat (ANM) elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetése szerint szombat este 23 órától vasárnap 18 óráig a Keleti-Kárpátok északi hegységeiben, a Déli-Kárpátok 1700 méter fölötti régióiban és az Erdélyi-szigethegységben kiadós havazás várható, a 90-100 kilométeres óránkénti sebességgel fújó szél pedig hóvihart idéz elő.

A Déli-Kárpátok alacsonyabban fekvő régióiban és a Kárpát-kanyarban inkább eső formájában hull le a csapadék, jégképződés valószínű.

Szintén vasárnap estig Kolozs, Hunyad, Fehér, Szeben, Suceava és Neamţ megyében havazni fog, a Bánságban, a Körösvidéken, Máramarosban és Erdély többi részén vegyes csapadékra lehet számítani.

Az ország déli és keleti részén esőzés várható.

A vegyes csapadék havazásra vált át vasárnap délutántól hétfő délutánig a Bánságban, a Körösvidéken, Máramarosban és Erdély nagy részén is, és 10-20 centiméteres hóréteg képződik.


Tizenhárom megyére adott ki erős szélre vonatkozó elsőfokú riasztást az ANM

Erős szélre vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést adott ki szombat délután az országos meteorológiai szolgálat (ANM) 13 megyére.

Szombat este 23 óráig Suceava és Neamţ megye hegyvidékein, 1800 méterfölötti magasságban 90-100 kilométeres óránkénti sebességgel fúj a szél.

Ugyanakkor viharosra fordul a szél Fehér, Brassó, Maros, Hargita, Szeben, Tulcea, Bákó, Galac, Vrancea és Vaslui megyében is; az ANM szerint szombat este 20 óráig 55-60 km/h sebességű széllökésekre számíthatunk.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: