Erdélyi Gyopár 2.

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei második lapszáma

Tartalmából:

Az EKE napján saját várában ünnepli 125. születésnapját az Erdélyi Kárpát-Egyesület
 EKE-napi pályázat – Mintha csak álmodtam volna
 Erőss Zsolt Teljesítménytúra harmadszorra
 Tábori tudnivalók – XXV. EKE Vándortábor, Borszék, 2016. július 26–31.
 EKE-osztályok hírei
 Korondfürdő – Unikumfürdő
• Etnográfus-turista a korai EKE-ben – Emlékezés dr. Herrmann Antalra, halálának 90. évfordulóján
• Gemenele (Iker) Tudományos Rezervátum
• Újra itt a tavasz, gombássz velünk!
• A „kanyonos” és Szamothraki
• Újra a zöld csúcson – Grossglockner

EGy_2016_2_borito

    Százhuszonöt esztendeje, hogy az elődök létrehozták, huszonöt éve, hogy a jelenlegi, korosabbak újraszervezték az Erdélyi Kárpát-Egyesületet. Ezt ünnepli a szervezet apraja-nagyja május 6–8-án az EKE Várában. Az évforduló különleges esemény lesz, sok meglepetéssel, melyből azoknak is jut, akik nem tudnak jelen lenni. Erről is hírt ad az Erdélyi Gyopár, továbbá tájékoztat még számos újdonságról, ami az elmúlt két hónapban történt a honismeret, természetjárás, környezetvédelem főképp erdélyi mezején.

    Megtudhatjuk például, hogy mi minden zajlott az EKE-osztályok szervezésében. A legnagyobb figyelem most a Gyergyói Osztályra irányul, ahol Erőss Zsolt-teljesítménytúrát szerveznek, immár harmadik alkalommal, illetve készülnek a XXV. EKE Vándortáborra, melynek helyszíne Borszék lesz, időpontja pedig július 26–31. A legfrissebb folyóiratban folytatódnak a vándortábori túrabemutatók, illetve Vadász-Szatmári István gyergyói elnök látja el hasznos tanácsokkal a táborba készülőket.

    Szikla és csata Zernyesten címmel olvashatunk honismereti írást, a borvizekről és a gyógyvizekről szerezhetünk bővebb tudást Korondfürdőt pásztázva. Aki a növényvilág ritkaságaira kíváncsi, annak a Gemenele (Iker) Tudományos Rezervátum bemutatóját érdemes böngésznie, de annak is akad tanács, aki gombászni indulna, vagy fel, az égre nézne.

    A határokon túlra tekintve hozunk hírt arról, mire kell figyelni, ha valaki a Grossglockner meghódítására készül, illetve ha az egyre népszerűbb kanyoning helyszíneként a görögországi Szamothrakit választja.

    Ezúttal is visszanézünk a múltba. Dr. Herrmann Antalra emlékezünk, akinek gondolata ma is az EKE mottójaként közismert: A világból annyi a miénk, amennyit látunk belőle. Szavát megszívlelve érdemes útra kelni minél nagyobb társasággal, például az Erdélyi Kárpát-Egyesület több ezer tagot számláló csapatával.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Kérem ossza meg ismerőseivel: