Erdélyi Gyopár 2018/4.

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 4. lapszáma

Az én Barcaságom – így nevezi a múlt heti EKE Vándortábor helyszínét az Erdélyi Gyopár vezércikkében Kovács Lehel István országos EKE-elnök. Az idei negyedik kiadványban az EKE-napi pályázat kiértékelőjét olvashatják, a nyertesekre és legjobb pályamunkákra egyaránt fény derül. Mint ahogy a pályázat címében foglalt gondolat is megválaszolásra kerül: Ezért szeretjük az erdőt, ezért szeretjük a fát.

A nagy sikernek örvendő Kisbakancs-túrákat minitáborral fejelték meg a szervezők, Várfalván verve tanyát, erről olvashatunk bővebben az EKE-osztályok hírei, tudósításai mellett. Teljesítménytúrákban bővelkedett az elmúlt időszak, a Gyopárban ezekből gyűjtöttünk egy hármasfogatot. Megtalálható a friss kiadványban a második udvarhelyi TeljesítményTúra, a Jókai Emlék- és Teljesítménytúra és az Erőss Zsolt Teljesítménytúra beszámolója. És a ráadás sem marad el, amelyet Rekordot döntött a Tour de Túr CBA 2018 címen kell keresni.

Igazi honismereti csemegéket kínál a folyóirat: Valós mese a Bekecsalján, Jártatok-e Kukutyinban? Kalotaszegi honismereti túra… e címek mellett olvashatnak még a havasi gazdálkodásról Máramarostól a Barcaságig, és újra van meghívó az egykori havaselvi székely megyébe.

+Borító_EGy_2018_4

Új sorozat is indult e lapszámmal, mely az EKE Múzeum értékeit hivatott népszerűsíteni, a gyűjtőket megosztásra ösztönözni annak érdekében, hogy minél több mindent megtudjunk a turistaság múltjáról. Az EKE Múzeum közlönye Deák László országos alelnök érdeme, aki a múzeumalapításban is jelentős szerepet vállalt.

Ha valaki úgy gondolná, nézőpontja tovább bővíthető, akkor érdemes elolvasnia a csíkszentimrei Büdös süllögőiről szóló írást, de úgyszintén fontos tudást adhat A Duna-delta Bioszféra Rezervátum flórája és faunája, illetve A hegyvidékek éghajlata és időjárása című írás is. És ha mindez kevés lenne, a kiadványban, mely az EKE-osztályoknál beszerezhető, még egy meghívó szerepel: üstökösvadászatra. Jó szórakozást hozzá!

Kérem ossza meg ismerőseivel: