Erdélyi Gyopár 2019/1.

Megjelent a friss Erdélyi Gyopár

Ajándékkal indítja 2019-es lapszámainak sorát az Erdélyi Gyopár. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő kiadványa formájában-tartalmában egyaránt megújult. A kettő kézen fogva jár, ugyanis azzal, hogy átgondoltuk az oldalak struktúráját, több színes oldalt és nagyobb képeket terveztünk belé, az olvasáshoz szaporítottuk meg a kedvet. A sokatmondó képek kíváncsivá teszik az embert, és felmerülő kérdéseinkre az Erdélyi Gyopár munkatársai adnak választ. Jelezzük: a sziluettváltás csak elkezdődött, a továbbiakban még felruházzuk értékekkel a kiadványt. A célunk még inkább közkedveltté tenni a magyarság körében, így az ön javaslatait is várjuk, és ígérjük, fontolóra vesszük.

A legfrissebb Erdélyi Gyopárban bőséges olvasnivalót kínálunk, melyekről, engedjék meg, hogy ezúttal csak címszavakban írjunk annak érdekében, hogy egy lehetőséget tudjunk kiemelni. Megérkezett a meghívó az EKE XXVIII. Vándortáborába – Szováta, július 30.–augusztus 4., ugyanakkor a kiadványt böngészve azt is megtudhatjuk, hogy idén hol, milyen teljesítménytúrákra nevezhetünk be. Máris elkezdődtek a táboritúra-leírások, ezeket ízlelgethetik olvasóink, miközben emlékeznek: Pista bácsira a Madarasi Hargitáról, az utolsó vonatra Bodolán, mely még áthaladhatott a szép emlékű hídon.

+Borító_EGy 2019_1

Közösen kirándulni, együtt örvendeni a sikereknek, csodálni a társak alkotásait, és kalákázni, valamit létrehozni összefogással – erre kínálunk számos példát az EKE-kiadványban, és ösztönözzük olvasóinkat a sor folytatására. Így például kiírtuk a 2019-es EKE-napi pályázatot, melyre bárki benevezhet korhatár nélkül. A pályázat címe: Megénekelt turistaság. Részletek az Erdélyi Gyopárban adottak, biztatásként viszont olvassák csak, hogy mire hívjuk önöket:

„Arra hívunk benneteket, hogy daloljunk, énekeljük meg a turistaságot! Két lehetőség közül választhat minden pályázó: ismeretségi körében, idősebb emberektől érdeklődve felkutat olyan énekeket, népdalokat, műdalokat, melyek a természetjárással, a turistáskodással állnak kapcsolatban. Aki ezt a lehetőséget választja, a pályázati lapra le kell írnia az ének szövegét, illetve az éneklő nevét, életkorát, elérhetőségét. Ehhez kell csatolnia azt a hangfelvételt, melyen hallgatható az ének. A felvétel lehet videó is, nem hátrány, ha a daloló személyét is látja a zsűri. A második lehetőség a dalszerzés: olyan éneket kell komponálni, melynek témája szintén a természetjárás. Megszülethet így akár egy csoport himnusza is. Itt az írott részben szerepelnie kell a dal szövegének és kottájának, a munkában résztvevők nevének. Fontos megjegyezni azt is, ki mivel járult hozzá az alkotáshoz. A hangzó anyag lehet egyszerűen egy audiofelvétel, lehet videó, de ha kedvetek van, forgathattok videoklipet is.”

Kedvet a kutatáshoz, alkotáshoz, olvasáshoz! Az Erdélyi Gyopárt keresse a legközelebbi EKE-osztálynál!

Kérem ossza meg ismerőseivel: