Erdélyi Gyopár 3.

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 3. lapszáma

Építkezik, épül az EKE – adja hírül vezércikkében az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos elnöke, dr. Kovács Lehel István. Ezt nem csak a mostani olvasókkal közli Erdély legnagyobb civil szervezete, hanem az utókorral is: az EKE napján a várfalvi EKE-Várban időkapszulát helyeztek el az épülő közösségi ház alapjába. Annak tartalma szól majd arról, amit 1891 óta a szervezet berkeiben tevékenykedők felépítettek, legyenek azok tagszervezetek, épített ingatlanok vagy éppen partnerkapcsolatok olyan tömörülésekkel, amelyek tagjai a természetjárás, honismeret és környezetvédelem hármasát fontosnak tartják. A legfrissebb ilyen kapcsolatfelvétel a frissen megkötött szövetségi megállapodás az Erdélyi Kárpát-Egyesület és a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet között, melyre az Egy úton, egy célért cím illik leginkább.

Az ünnep mellett táborépítésre is alkalmas volt az elmúlt időszak – adja hírül az Erdélyi Gyopár idei harmadik lapszáma –, ez derül ki a részletes tábori túraprogramból, melyet a friss folyóirat tartalmaz. Erdély számos szépségét megismerni, erre alkalmasak az EKE-osztályok túrái, a bejárt térségekről hozott híreket szintén az Erdélyi Gyopárban olvashatják, megfűszerezve Dezső László, az EKE tiszteletbeli elnökének Erdély könyvajánlójával.

Parasztvár- és barlanglátogatás Barcarozsnyón, Bucsecs, a Barcaság őre, A Vadon temploma, Dobollói Piliske-túra – csak néhány bővebb beszámoló a bejárt látványosságokról, melyekhez a Hazajáró csapata újabb ajánlókkal társul, kínálva, hogy látogassunk el oda, ahonnan ők sosem térnek üres kézzel vissza. Érdemes megfontolni azt is, ami a honismeret rovatban kapott helyet: egyetlen lakosú tanyavilágról van szó, mégsem kell elfeledni. A cikk címe: Amikor a messziről jött látja meg az értékeset – Megmenteni, ami veszendőbe mehet, két főszereplője pedig László Géza és Berecz András. A mesemondó döntötte el, Gézának márpedig lábai lesznek, így Budapestig vitte Kicsibükk hírét. Sejtik, hol van az egylakosú tanya? Laczkó-Szentmiklósi Endre szól az „elveszett világról”.

+EGy_2018_3_borito (1)

Borostyánország – ez a címe Ambrus József írásának, melyben néhány látnivalót ismertet Lengyelország északi részéről, az égen kisbolygó mutatkozik, üzeni a csillagászunk, tinóruk nemzetségével ismertet meg a gombaszakértő, és ezúttal sem marad ki jó hír közlése az ásványvizek ismerőjétől: újra látogatható a tusnádi borvízmúzeum. Ismerkedjenek a Kozia Nemzeti Park növényvilágával, tudjanak meg többet a hegyvidék éghajlatáról, időjárásáról ugyanabban a kiadványban, az Erdélyi Gyopárban, mely beszerezhető az EKE-osztályoknál.

Kérem ossza meg ismerőseivel: