Erdélyi Gyopár 4.

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei negyedik lapszáma

Aki részt vett az Erdélyi Kárpát-Egyesület huszonötödik Vándortáborában, már ott, Borszéken kezébe vehette az Erdélyi Gyopár legfrissebb, idei negyedik lapszámát. A szerkesztők csupán néhány csemegét sorolnak fel itt a kéthavonta megjelenő, természetjárást, honismeretet és környezetvédelmet felpártoló folyóirat tartalmából.

Így tudomást szerezhetnek arról, hogy az EKE-bakancs sorozata újabb kiadvánnyal bővült, immár a Hargita-hegységbe kívánkozóknak is van útitársuk. Olyan zsebkönyv, amely nem engedi eltévedni a turistát, ugyanakkor tudást ad barangolásához, történelmi és földrajzi ismeretekkel gazdagítja.

Az EKE-osztályok hírei is bőségesen helyet kapnak a Gyopárban, hogy bárki láthassa, merre jártak, mit csináltak az egy családhoz tartozó ekések. Ezek közül kiemeljük A lovas doktor nyomában című írást, amely egy nagyobbacska létszámú, száztagú gyergyói csapat egy napját írja le. Ők mentek végig azon az útvonalon, melyen Csomafalvára járt gyógyszerért a néhai varsági orvos. Hol gyalog, hol sílécen vagy éppen lóháton. Életmódjával kiérdemelte az emlékplakettet és a kérdésfelvetést is: vajon, itt kezdődik a hivatás?

+EGy 2016_4_bor--t--

A kicsiknek kedveskedik az Erdélyi Gyopár, amikor közli az EKE-napi pályázat nyerteseinek névsorát, illetve idéz több fogalmazásból is. A legjobbak a jutalom mellett teljes terjedelmében láthatják viszont írásukat.

A belföldi túrák sorában a szerkesztők a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp világába csábítják az olvasót, ugyanakkor bemutatásra kerül egy régi-új turistaút, a Mén-Marót út is. Visszanézés a múltba – erre mindig szentel helyet a kiadó, így ezúttal is van historikum, visszaemlékezés neves emberekre, búcsú túratársainktól, sőt, ezúttal egy nem túl régi eseménybe is bepillantást enged az, aki a főszereplőkkel annak egy részét végigélhette. A cikk címe: Mályi József Kárpát-koszorúja.

Krizbán folytatódik a honismereti sorozat, a rejtett kincsek keresésére pedig a Moroianu Tudományos Rezervátumba indulhatunk ezúttal, ha pedig szomjunkat oltanánk, a bodoki forrásokat érdemes felkeresni történelmük ismeretében.

Ezúttal sem hiányzik a légtüneménytan, a bőséges gombakínálat, a közkedvelt csillagászat és a nyereményt ígérő rejtvény. Érdemes tehát az EKE-kiadványt keresni a Vándortáborban, a szervezet osztályainál, vagy előfizetni rá akár egy egész esztendőre.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Kérem ossza meg ismerőseivel: