Erdélyi Gyopár 4. + Gyopárka

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 4. száma és a Gyopárka

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület XXVI. Vándortáborára különleges lapszáma jelent meg az Erdélyi Gyopár folyóiratnak, és ráadás is van, a legifjabb turistáknak szóló gyermekkiadvány, melynek neve Gyopárka.

Értékről és rombolásról szól az EKE-elnök, Kovács Lehel István vezércikke, melyben ráirányítja az Erdélyi Gyopár olvasóinak figyelmét a kincsek értékelésére, a környezettudatos magatartásra. Büszkeséggel töltheti el az ekéseket, hogy e szervezet tagjai, és hallathatják hangjukat, szerepet vállalhatnak az értékőrzésben. A folyóirat legfrissebb kiadványa is erről szól, hiszen hírül adja, hogy Kerekes Péter Pál fotóival megjelent az EKE 2018-as falinaptára, hogy a memóriakártya-sorozat a gombás társasjátékkal bővült, és hogy idén ősszel is megszervezésre kerül az EKE bálja a szervezet virtuális múzeumának megnyitójával együtt.

+EGy_2017_04

Leírást olvashatunk barangolásokról: a Közép-Bánsági karsztvidéken, illetve a Kárpát-kanyarban jártak az ekések, de körtúra is volt a Béla várához. Az Alsó körút lezárt és még szabad barlangjairól tudhat meg többet az, aki Czárán Gyula birodalmába kívánkozik, a Hazajárók pedig elfeledett tájakra hívnak, Siklódtól Kostelekig barangolva.

Aki vizes élményre vágyik, és a hiedelmekkel is megismerkedne, a torjai Rongyos kút rejtelmeiről szerezhet ismereteket. A csíkszentgyörgyi Gatalhomloki mofetta múltja-jelene szintén e lapszámban kínál olvasnivalót.

Középpontban a nyár szépsége: ez a hulló csillagok követésének leggazdagabb időszaka, ugyanakkor az augusztusi gombásztúra is egy kecsegtető lehetőség, de a veszélyekkel is számolni kell, hívja fel figyelmünket a rovatvezető. Mivel a nyár természetes velejárója a napsütés mellett az eső, a viharokról is szakszerű ismertetőt kapunk a Gyopárban.

+Gyopárka 2017_borító

E lapszámban közzé tétetik az EKE-napi pályázat nyerteseinek névsora, és a beküldött fogalmazások mindegyikéből idéz a zsűri, hogy színes képet kaphassunk arról, kinek hogyan kirándult a nagyapja. A gyerekek felé fordították figyelmüket a kiadvány szerkesztői, és nem csak e pályázat által, hiszen most először jelent meg a Gyopárka, a gyermekeknek szóló kiadvány. Számos feladat és kísérlet, tudásgyarapító ismeretek az Isten adta természetről és élővilágról, keresztrejtvény és gyógynövény-ismertető képezi a gazdag tartalmat. A ráadás ráadása, hogy a Gyopárkához ingyen jutnak hozzá a gyerekek, az EKE zászlajának továbbvivői.

Kérem ossza meg ismerőseivel: