Erdélyi Gyopár 6.

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei utolsó száma

Kuriózumokkal, érdekességekkel, élményekkel van tele az Erdélyi Gyopár idei utolsó lapszáma. Bőséges olvasnivaló van az Erdélyi Kárpát-Egyesület osztályainak életéről, de az országos EKE kezdeményezéséről is. Ugyanis 75 év után újra néprajzi bált szervezett a természetjárást, honismeretet, környezetvédelmet zászlajára tűző szervezet. Akárcsak az egykori ekések, a mostaniak is felöltötték a népviseletet, így mutatta meg igazi tarkaságát-gazdagságát Erdély. A bálozók nem feledkeztek meg a múltról sem, a Házsongárdi temetőben koszorúztak. Fejet hajtottak egy olyan természetjáró előtt is, aki hősi halált halt honáért.

A kéthavonta megjelenő folyóirat most igazi különlegességgel kecsegtet. Bemutatja, hogy vannak emberek, akik elindulnak a Himalájába, ekés társaik nyomába szegődnek, hogy a feledés ellen tiltakozzanak. Négy gyergyói ekés járt a Kancsendzönga alaptáborában, és állított emléktáblát Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a legmagasabban fekvő buddhista kolostorban. Zarándokhely lehet, csak akarat szükséges, hogy az ép-egészséges felnőtt ember oda ellátogathasson.

A tudósítások, beszámolók mellett egy lehetőségre is fény derül a lap hasábjain: a Gyergyói Hegyimentő Szolgálat egyik alapítójának emlékére via ferratát készítettek a Kis-Cohárdon. A cikkből megtudhatják, milyen feltételek mellett vehetik igénybe e vasalt utat, amely télen-nyáron a természetjárók rendelkezésére áll.

egy-2016_6_borito

Szintén e lapszám tartalmát gazdagítja az a környezetvédelmi vetélkedőről szóló írás, melyből kiderül, természetes anyagokból milyen sokféle állatfigura készíthető egy kis leleményességgel. És ezúttal sem marad ki a természeti jelenségek ismertetése, a csillagnéző rovat, a gombaismertető, gyógyvizeink bemutatása… Aki kirándulni készül, annak az Erdélyi Gyopár két hűséges szerzője ad útbaigazítást. Mindketten – bár különböző szempontok alapján – a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp bejárását javasolják.

Az év utolsó lapszámát tarthatja hamarosan kezében az olvasó. Színes tartalmát egy jókívánsággal toldotta meg a szerkesztőcsapat. „Igazi boldogság szálljon a világra” – ezt kívánja tiszta szívből az Erdélyi Gyopár szerkesztősége azoknak, akiknek fáj a nagyváros durva zaja, és megpihenni vágynak a hegyekben, odahaza. Jövőben is legyen részünk a természet békéjéből, az együttlét öröméből!

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Kérem ossza meg ismerőseivel: