Érdemes megnézni

Felhőatlasz (Cloud Atlas)

német–amerikai–hongkongi–szingapuri filozofikus sci-fi dráma (2012), 164 perc

Az emberi életek és tettek kihatással vannak egymásra. Rajtuk keresztül kapcsolódik össze múlt, jelen és jövő, végső soron minden mindennel összefügg. A lelkek téren és időn keresztül vándorolnak, akár az égbolton a felhők. De vajon mi magunk irányítjuk sorsunkat, vagy valamilyen külső erő hatására történik mindez? Hat történet bontakozik ki 1849 és 2321 között, a rabszolgaság elleni szenvedélyes felszólalástól, az apokalipszis után törzsi szintre süllyedt emberiség újrakezdéséig.


Kritikusok a filmről:

A Wachowskik furcsa szerzetek, elkövették ezt a mindenféle mitologikus, bibliai meg népmesei elemeket a legkülönfélébb vallás-filozófiai mende-mondákkal nyakon öntő sci-fit, amelytől fenékre ült mindenki, aki kicsit is ért a mozihoz (…).

*     *     *

A Felhőatlasz olyan mély gondolatokat boncolgat, mint például a halál utáni élet és a reinkarnáció, tetteink hosszú távú következményei, a karma, az egyén értéke és jelentősége a társadalomban és a világban, a fizikai és szellemi szabadság és a (rab)szolgaság kérdése − és a sort lehetne még folytatni. (…)
Összességében a Felhőatlasz egy izgalmas és látványos alkotás, szórakoztató és azon ritka hollywoodi filmek közé tartozik, amelyeknek még mondanivalója is van, sőt, több is, mint kellene. Mindenképpen érdemes megnézni!

*     *     *

A Felhőatlasz Lana és Andy Wachowski (Mátrix) és Tom Tykwer (Parfüm, A lé meg a Lola) ambiciózus vállalkozása. Az óriási kísérlet, minden idők egyik legdrágább független filmje négy éven át készült európai–amerikai együttműködésben. David Mitchell nagysikerű regényének adaptációjaként hat külön történetszálat és valamennyiben visszatérő szereplőket mozgat évszázadokkal eltérő korokban.
A három rendező ambíciója révbe ért, a film lenyűgöző lett. Nem csak a mérete miatt, bár az sem mindennapi, hanem a kidolgozottság, a vizualitás, az összefonódó szálak öröme és a mese őszintesége miatt is.


Szeptember 16., szerda 20:15 óra – National_TV1 – Naţional TV

(port.hu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: