Erdőőrség megalakításáról döntött a román kormány

   Erdőőrség megalakításáról hozott sürgősségi rendeletet keddi ülésén a román kormány, amely így próbál gátat szabni az évi 8,8 millió köbméter fára becsülhető illegális erdőirtásnak. Romániában az évente kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül, hiszen a legálisan kivágott rönkáru csak 17,9 millió köbmétert tesz ki. Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint ez a környezeti károkon túlmenően mintegy negyedmilliárd eurónyi anyagi veszteséget is jelent a országnak.
    Az új hatóságot az eddigi erdészeti és vadászati felügyelőségek átszervezésével, illetve személyi állományuk kibővítésével hozzák létre: így az eddigi 460 helyett 620 felügyelő fog őrködni afelett, hogy csak a törvényeket tiszteletben tartva lehessen fát kivágni Románia 7,4 millió hektárnyi erdejéből. Így egy-egy felügyelőnek az eddigi 16 ezer helyett 12 ezer hektárnyi erdőre kell vigyáznia – mutatott rá közleményében a román kormány.
    A környezetvédelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján kifejezte reményét, hogy a parlament az őszi ülésszakban elfogadja azt a kormányzati törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia néhány hónapra ideiglenesen betiltaná a faexportot.
    Az illegális erdőirtások ügye májusban kapott országos figyelmet, amikor a környezetvédők tüntetéseket szerveztek a famaffia ellen és az – államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött – erdészeti kerettörvény elfogadását sürgették. A megmozdulások hatására május végén a bukaresti parlament változatlan formában fogadta el a múlt szerdán a politikai viták tárgyává vált jogszabályt.
    Klaus Iohannis román államelnök június elején jelentette be, hogy az erdőirtásokat is a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a Legfelső Védelmi Tanács. Az elnök felszólította a kormányt, hogy dolgozzon ki hatékonyabb jogszabályokat, és hozzon intézkedéseket az illegális favágás megfékezésére.

Baranyi László
MTI

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: