Erős szélfúvás országszerte

A hegyekben hóviharok

Az egész országra érvényes elsőfokú (sárga jelzésű) szélriasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az előrejelzés szerint szombat délelőtt 10 órától vasárnap hajnali 4 óráig minden régióban helyenként és átmenetileg megerősödik a szél, a légmozgások sebessége 50-65 km/h, elszigetelten 70 km/h felett lesz. A hegyekben 70-80 km/h-s széllökések lesznek, a hegygerinceken pedig meghaladják a 90-110 km/h-t, ugyanitt fokozatosan havazás és hóviharok alakulnak ki.

Szombat délután 2 órától vasárnap hajnali 4 óráig ugyanakkor erős szélfúvásra és havazásra vonatkozó másodfokú riasztás lesz érvényben a hegyekben. 1500 méter fölött a szél sebessége meghaladhatja a 120-140 kilométert óránként, és erős hóviharokra lehet számítani.


Elsőfokú árvízkészültség vasárnap délig Szatmár, Arad, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megyei folyókon

Elsőfokú (sárga) árvízkészültséget rendelt el szombaton az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) partiumi és bánsági folyókra.

A hidrológusok szerint szombat délelőtt 11 órától vasárnap délig az eddig leesett és a továbbiakban előrejelzett csapadék nyomán nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Kraszna (Szatmár megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Ó-Béga, Béga (Temes megye), Bisztra, Néra (Krassó-Szörény megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: