Erős szélre és hóviharokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Narancssárga és sárga riasztás van érvényben

Erős szélre és hóviharokra vonatkozó narancssárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hét megye hegyvidéki térségére, további 21 megyére pedig sárga riasztás érvényes keddtől.

A meteorológusok szerint hétfő 18 órától kedden 20 óráig Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Neamţ, Kolozs és Bihar megye hegyvidéki térségeiben 90-120 km/órás sebességgel fújhat a szél, felkavarva a havat és 50 méter alá csökkentve a látótávolságot.

Ugyanakkor hétfőn 14 órától kedd 20 óráig megerősödő szélre vonatkozó sárga riasztás lesz érvényben a Bánság, a Körösök vidéke, Erdély és Máramaros hegyvidéki térségére, ahol 65-75 km/órás, a magas hegyekben 90 km/órás széllökések várhatók.

Az északi országrészben, Máramarosban és Erdély északkeleti részén a hegyekben előbb havas esőre, majd havazásra kell számítani.

Jelentősebb mennyiségű csapadék a Nyugati-Kárpátokban, a Keleti-Kárpátok északi részén és a Déli-Kárpátok nyugati részén várható, itt a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15, elszórtan a 20-25 litert négyzetméterenként, 1500 méteres magasság fölött pedig jelentős hóréteg képződhet.

Az ország többi részén is előfordulhat eső, havas eső, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 10-15 litert négyzetmétereként.

Kedden 20 órától szerdán 20 óráig szintén erős szélre figyelmeztető sárga riasztás lesz érvényben Máramaros, Suceava, Beszterce-Naszód, Neamţ, Maros, Hargita, Bákó, Kovászna, Brassó, Vrancea, Buzău, Prahova, Szeben, Argeş, Vâlcea, Fehér, Gorj, Hunyad, Bihar, Krassó-Szörény és Kolozs megye hegyvidéki térségeiben, ahol 80-100 km/órás sebességgel fúj majd a szél, felkavarva a havat.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: