Erős szélre és jegesedésre vonatkozó elsőfokú riasztások vannak érvényben

Az ország nagy részét érintik a figyelmeztetések

Erős szélre és jegesedésre vonatkozó, a háromnegyed országot érintő elsőfokú riasztásokat adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint egy elsőfokú riasztás hétfő déltől kedd délig érvényes a hegyvidéken, illetve a Bánság, Erdély és Dobrudzsa déli részében.

Hétfőn nap közben a Déli-Kárpátokban, főként az 1800 méter fölötti térségben 80-100 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél, a Bánság déli részében pedig a széllökések elérik az óránkénti 55-70 kilométeres sebességet.

Hétfő este és a keddre virradó éjszaka a hegyvidék minden térségében felerősödik a szél, elérve a 80-90 kilométeres sebességet óránként, hófúvást eredményezve. Erdély déli részében és Dobrudzsában pedig az 55-65 kilométeres óránkénti sebességet is elérik a széllökések.

Egy másik elsőfokú, rossz időre vonatkozó riasztás hétfőn 15 órakor lép érvénybe és kedd délelőtt 10 óráig tart. Ez Moldva északi felét érinti, ahol vegyes csapadékra és jegesedésre kell számítani.

Hétfő déltől kedd délig ugyanakkor esőzésre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben az ország legnagyobb részében. Az északnyugati országrészben és a hegyvidéken a leeső csapadék mennyisége elérheti a 15-20 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30 litert is. A magasan fekvő gerinceken még hullni fog a hó, de az 1800 méter alatti területeken esőre kell számítani, ami a hóréteg részleges megolvadásához vezet.

A hegyvidéken erősen fog fújni a szél, a széllökések sebessége elérheti a 70-90 kilométert óránként. 40-60 km/h sebességgel fújhat a szél az ország többi régiójában is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: