Erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

Sárga jelzésű riasztás van érvényben

Erős szélre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat az Erdélyi-szigethegységre és a Keleti-Kárpátokra.

A szerda 18 órától csütörtök 22 óráig érvényes, sárga jelzésű riasztás szerint az érintett térségekben a szél sebessége elérheti 70-90 kilométert, 1700 méter felett a 100-110 kilométert óránként.

A riasztás Fehér, Bihar, Szilágy, Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Neamţ, Bákó, Hargita, Hunyad és Maros megyére terjed ki.

A meteorológusok ugyanakkor egy erős szélre és esőkre figyelmeztető, az egész országra kiterjedő előrejelzést is kiadtak. Ez szerda déltől péntek hajnali 2 óráig lesz érvényben. Ebben az időszakban a szél sebessége az egész országban – főként az északnyugati, központi és délkeleti régiókban – elérheti a 45-60 kilométer óránként.

Csapadékhullás főként hegyvidéken várható, elsősorban eső formájában.


Első- és másodfokú árvízriasztásokat adtak ki a hidrológusok szerdán

Egy másodfokú (narancssárga jelzésű) és két elsőfokú (sárga), tucatnál több folyó vízgyűjtő medencéjét érintő árvízriasztásokat adtak ki a hidrológusok szerdán.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint csütörtökön 16 órától péntek éjfélig másodfokú lesz az árvízkészültség a Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér megye), Béga (Temes megye), Temes, Pogányos, Berzava (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas és Néra (Krassó-Szörény megye) vízgyűjtő medencéjében.

Szerda este 10 órától érvénybe lép egy elsőfokú riasztás egyes Máramaros, Szatmár, Hunyad és Arad megyei folyókon. Szombat éjfélig marad érvényben.

Szintén elsőfokú készültség lesz érvényben csütörtök reggel 9 órától szombat éjfélig a Visó, Iza, Lápos, Nagy-Szamos, Kis-Szamos, Kraszna, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Maros, Nyárád, Kis-Küküllő, Nagy-Küküllő, Aranyos, Béga, Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra, Cserna, Zsil és Motru vízgyűjtő medencéjében és a Duna Vaskapu I. fölötti szakaszának kis mellékfolyóin.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: