Erőss Zsolt emlékére

Gyergyói EKE-tagok emléktáblát helyeznének el a Kancsendzöngán

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület gyergyói osztálya, melynek tagja volt Erőss Zsolt, Magyarország mindeddig legsikeresebb hegymászója, egy emléktábla elhelyezését tűzte ki célul a Kancsendzönga hegyen, ahol tagtársunk életét vesztette 2013-ban. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület feladatának és kötelességének tartja Erőss Zsolt, mint a székelység és magyarság példaképe küldetésének gondozását.

Székelyföldön több településen és helyszínen – Csíkszeredában, ahol, született, Gyergyószentmiklóson, ahol iskolába járt, Orotván, ahol gyerekkorát töltötte és a Gyilkostó közelében lévő Oltár-kő szikláján, ahol pályafutása kezdődött – emléktábla jelzi, hogy maradandót alkotott közöttünk.

Az EKE gyergyói osztálya úgy véli, méltó lenne tagtársához egy emléktábla a Kancsendzönga hegy lábánál is, ahol életét vesztette.  Az emléktábla elhelyezését 2016. októberére tervezzük.

Alább részletesen is bemutatjuk célkitűzésünk motivációját, valamint a konkrét tervet.

              Gyergyószentmiklós, 17.05.2016.                           Tisztelettel: Vadász Szatmári István
                                                                                                                      elnök


Erőss Zsolt nyomában

eross zsolt1Erőss Zsolt, a mindeddig legeredményesebb magyar hegymászó hitvallása, céltudatossága és kitartása a székely példaképek sorába emeli őt. Szerénységével, akaraterejével és értékrendjével követendő példává lépett elő nem csak az Erdélyi Kárpát-Egyesületben, hanem a teljes magyarság körében. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Gyergyói Osztálya feladatának és kötelességének tartja tagtársa, Erőss Zsolt küldetésének gondozását.

Mindenkinek van egy küldtetése, Erőss Zsolt egyik küldetése talán az lehetett, hogy a magyarság tudatát ráirányítsa olyan emberi értékekre, mint a tudatos cselekvés, a céltudatosság, a kitartás, a természettel való együttélés, a békesség. Az a szellemiség, amely őt jellemezte, példaképpé teszi a magyarok és nem csak a magyarok számára. A mi feladatunk, hogy ezt a szellemiséget továbbvigyük és ezt leginkább úgy tudjuk megtenni, hogy évente egy hétvégére többszáz embernek lehetőséget biztosítunk arra, hogy Erőss Zsolt barátunkra gondolva járja be a Gyergyói-havasok és a Hagymás-hegység csodálatos tájait, az Erőss Zsolt emléktúrán.

Erőss Zsolt nyomában – ezt a feladatunkat egészen komolyan vesszük és ennek érdekében évről-évre felkeressük azokat a helyeket, hegyeket, ahol Zsolt már előttünk otthagyta lábnyomát.

2016 októberében pedig egy egészen különleges eseményt szervezünk: a gyergyói EKE egy Erőss Zsolt-emléktáblát helyez el a nepáli Kancsendzönga hegyen, ahol Zsolt életét vesztette 2013-ban. Az ő értékrendjén keresztül szeretnénk gondolatébresztő üzeneteket továbbítani a fiatal generáció számára.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület 1891-es alakulása óta eltelt 125 esztendő alatt az egyesület céljai között mindig fontos szerep jutott a természeti és kulturális örökségünk megőrzése.

Az EKE Gyergyói Osztálya, amely 1897-ben alakult, a fenti célok mellett a gyergyószéki közösség összefogó láncszeme volt az elmúlt években, és az is szeretne maradni továbbra is. Fontosnak tartjuk ezen örökség ápolását és szellemi értékeink továbbítását, ezt pedig a hozzánk legközelebb álló tevékenység, a természetjárás által próbáljuk kivitelezni, hiszen a hegy észrevétlenül nevel: akaraterőre, kitartásra, elfogadásra, és csapatban, közösségben való gondolkodásra.

Úgy véljük, székely példaképeink nemzeti identitásunkat nagymértékben erősítik. Azért fordulunk Önökhöz, hogy amennyiben fontosnak tartják, támogassák kezdeményezésünket. Hisszük, hogy Erőss Zsolt küldetését gondozva hatékony szerepet vállalunk kis közösségünk és nemzetünk megerősítésében.

Köszönjük,

Vadász Szatmári István – Gyergyói EKE elnök
Köllő Zsolt – Gyergyói EKE alelnök
Fülöp László – Gyergyói EKE tag
Ambrus Zoltán – Gyergyói EKE tag
Csibi Márti – Gyergyói EKE tag

A Kancsendzönga Kelet-Nepálban található, az indiai határon, és 8 586 méter magasságával a harmadik legmagasabb hegycsúcs bolygónkon. Ezen a vidéken a népességi ráta nagyon alacsony, csak kisebb települések találhatók itt. A turizmus infrastukturája sem olyan fejlett mint Nepál más régióiban. A túránk időtartama 27 nap. Ez idő alatt kb. 11 000 métert emelkedünk s ugyanennyit ereszkedünk. Tehát egy nagyon nehéz terep vár ránk az alaptáborig, s visszaúton. A túránk alatt sátorban vagy magánszállásokon (ahol lehet) szállunk meg, magunknak főzünk, tehát egy önellátó túráról van szó.

Kérem ossza meg ismerőseivel: