Érvényben marad a Tőkés László kitüntetésének megvonását kezdeményező határozat

    A román legfelsőbb bíróság jogerős ítélete alapján érvényben marad az a becsületbírósági határozat, amely a Tőkés László európai parlamenti képviselőnek adományozott Románia csillaga állami kitüntetés megvonását javasolja az államfőnek.

romania_csillaga

           Románia Csillaga érdemrend

    Az ítélet kivonata csütörtökön este jelent meg a legfelsőbb bíróság honlapján.
    Tőkés László azt követően indított pert a bukaresti táblabíróság közigazgatási részlegén a román elnöki hivatal keretében működő becsületbíróság ellen, hogy ez utóbbi 2013 novemberében méltatlannak találta a Románia Csillaga érdemrend kitüntetésre, miután az EP-képviselő felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.
    Az alapfokon eljáró bukaresti táblabíróság 2014 júniusában úgy döntött, hogy nem tárgyalja érdemben a keresetet. A becsületbíróságot képviselő Lucian Bolcas ügyvéd – aki korábban a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) törvényhozója volt – azzal érvelt, hogy az elnöki hivatal határozata nem minősül közigazgatási iratnak, ezért azt nem lehet megtámadni a közigazgatási bíróságon. Ezt az érvelést fogadta el alapfokon a táblabíróság és másodfokon a legfelsőbb bíróság.
    Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje korábban azért tartotta törvénytelennek a becsületbíróság határozatát, mert a vonatkozó jogszabály szerint azoktól vonható meg a kitüntetés, akik tetteik révén váltak méltatlanná erre. Az ügyvéd szerint Tőkés László csak politikai véleményének adott hangot. Kincses Előd azt is felhozta, hogy 11 olyan másik személy rendelkezik román állami kitüntetéssel, akiket különféle ügyekben jogerősen elítélt a bíróság, de a becsületbíróság egyikük esetében sem kezdeményezte az elismerés megvonását.
    A kitüntetés visszavonását Victor Ponta akkori kormányfő kezdeményezte, a kitüntetettekből álló becsületbíróságban pedig Corina Cretu EP-képviselő, az Európai Bizottság regionális politikákért felelős jelenlegi biztosa képviselte a leghatározottabban.
    Tőkés László a romániai rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrendet Traian Basescu államfőtől. Az esetleges visszavonásról most Traian Basescu utóda, Klaus Iohannis dönthet.

Gazda Árpád/MTI
Címfotó: Tőkés László a Románia Csillaga érdemrendet az 1989-es Temesvári Emlékbizottságnak adományozza 2013-ban

Kérem ossza meg ismerőseivel: