Esőre és szélre figyelmeztető riasztás van érvényben

A riasztás csütörtök este 6 órától szombat este 9 óráig érvényes

Elsőfokú (sárga jelzésű), esőre és szélre figyelmeztető riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A riasztás csütörtök este 6 órától szombat este 9 óráig érvényes az Erdélyi-szigethegység térségére, a Déli-Kárpátok nyugati és a Keleti-Kárpátok északi felére.

Az említett térségekben jelentős mennyiségű, négyzetméterenként 50-70 liternyi csapadékra kell számítani, ami hóolvadást idéz elő a hegyekben. A Bánság egyes részein és Máramarosban a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a négyzetméretenkénti 30-40 litert.

A szél időszakosan megerősödik Dobrudzsában és Muntenia keleti részében, a széllökések sebessége elérheti az 55-65 kilométert óránként, elszigetelten pedig a 70-75 kilométer/órát is.

A következő megyékre érvényes a riasztás: Fehér, Arad, Argeş, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Krassó-Szörény, Călăraşi, Kolozs, Konstanca, Gorj, Hunyad, Ialomiţa, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Szeben, Temes, Tulcea és Vâlcea.

A meteorológusok szerint az ország legnagyobb részében várható csapadék a következő két napban, és a szél is megerősödik. Pénteken a légköri instabilitás jelei mutatkoznak, villámlásokra lehet számítani, a déli régiókban pedig szélviharokra.

Április 2-ától, szombattól kezdődően fokozatos lehűlés várható, az ország északi felében vasárnap reggeltől havazásra és havas esőre is számítani lehet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: