Esőzések, viharok várhatók kedd estig

Sárga és narancssárga riasztást adtak ki hétfőn

Az ország szinte teljes területére érvényes, nagy mennyiségű esőre és viharokra figyelmeztető sárga és narancssárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az előrejelzések szerint kedd este 10 óráig Erdélyre, Máramarosra, Olténiára, Munténiára, Dobrudzsára, a hegyvidéki térségekre, valamint Moldva, a Körösök vidéke és a Bánság bizonyos részeire sárga riasztás érvényes. Itt a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödő szélre, villámlással kísért záporokra, zivatarokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Erdély délnyugati, Olténia északi és Munténia északnyugati részére narancssárga riasztást adtak ki a rossz idő miatt. Itt a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40-50 litert, helyenként a 60-70 litert négyzetméterenként.


Első- és másodfokú árvízkészültség lesz érvényben a következő napokban több erdélyi folyószakaszon

Első- és másodfokú (sárga és narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyószakaszra.

A hidrológusok szerint kedd éjfélig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Maros (Fehér, Szeben és Hunyad megye), Béga (Temes megye), Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Zsil (Hunyad és Gorj megye), Gilort (Gorj megye), Motru (Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt (Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Olteţ (Vâlcea, Gorj, Dolj és Olt megye), Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa megye).

Ugyanakkor szerda délután 4 óráig sárga riasztás lesz érvényben több Máramaros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Arad, Hunyad, Fehér, Szeben, Temes, Krassó-Szörény, Hargita, Brassó, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Suceava, Neamţ és Bákó megyei folyószakaszon.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: