Eszközökkel gazdagodtak

Eszközökkel gazdagodott a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatósága

Terepjáróval, négykerekű motorkerékpárral és nyolc rend terepruházattal, valamint védőfelszereléssel látták el a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságát. Ezáltal növelik az intézmény cselekvőképességét a Natura 2000-es természetvédelmi területeken a Hargita Megye Tanácsa és a nemzeti park partnerségében megvalósuló, az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programja (POS Mediu) által finanszírozott projekt keretében. Az eszközöket április 22-én, a Föld napján a Gyilkos-tónál szervezett sajtótájékoztatón mutatták be.

eszkozok2_kisujsag_cover

Hargita Megye Tanácsa és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságának partnerségében valósul meg A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura2000 területek) integrált természetvédelmi kezelési tervének felülvizsgálása a Natura2000-es alapelvek szerint elnevezésű európai uniós projekt. Az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjában (POS Mediu) megnyert pályázat keretében a nemzeti park igazgatósága számára beszerzett eszközöket és a projekt egyéb tevékenységeit sajtótájékoztatón mutatták be. Jelen volt Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér alelnök és Kopacz Emőke, a projekt menedzsere, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatósága részéről pedig Hegyi Barna igazgató, valamint az igazgatóság munkatársai.

A projekt fő célkitűzése, hogy hatékonyabbá váljon a nemzeti park menedzsmentje, kidolgozzák az integrált természetvédelmi kezelési tervet, és hogy ezt a tervet felülvizsgálják a Natura 2000-es alapelvek szerint, valamint az érintett fajok és élőhelyek elterjedésének helyszíni felmérésekből származó frissített adatai alapján. Mint azt Hegyi Barna, a nemzeti park igazgatója ismertette, a Natura 2000-es fajok és élőhelyek felmérése az elmúlt 18 hónapban zajlott, aminek köszönhetően tiszta képet kaptak a parkban jelen levő közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusokról, állat- és növényfajokról. Ezen adatok felhasználásával dolgozzák ki a park munkatársai a kezelési tervet, valamint a továbbiakban folytatják a fajok monitorozását. A fajok és élőhelyek monitorozási és megőrzési munkálatait segítik azok az eszközök, amelyek egy részét már beszerezték a projekt révén.

eszkozok_kisujsag_cover

Barti Tihamér alelnök ismertette a közel 180 ezer lej értékben beszerzett eszközöket: egy négykerekű motorkerékpár (Motorbike KVF Brute Force 650, 4x4i), egy terepjáró (Dacia SUV Duster Ambiance 1.5 DCI 110 CP), valamint 8 rend terep- és védőfelszerelés a nemzeti park intézményi cselekvőképességének növelése érdekében, amelyek között szerepel teljes túrasí-felszerelés, teljes téli és nyári terepruházat, túrabakancsok, hótalpak, jégjárók, elsősegélykészletek, hátizsákok, neoprén öltözék. Az alelnök elmondta, folyamatban van további eszközök beszerzése, rövidesen érkeznek az elektronikai felszerelések, fényképezőgép, speciális, terepen használható laptopok, videokamera, plotter nyomtató, terephangrögzítő. Ugyanakkor a projekt keretében beszereznek még a fajok és élőhelyek megfigyeléséhez használt speciális és optikai eszközöket (Pesola mérleg, kígyófogó bot, denevérérzékelő készülék, talajösszetétel-mérő műszer, vízösszetétel-mérő műszer, kézi nagyító, hordozható sztereomikroszkóp, távcső, éjjellátó céltávcső), illetve földrajzi információs rendszert (GIS-, GPS-készülékek). Szintén a projekt keretében képzéseket szerveznek e készülékek használatára. Az alelnök kiemelte annak a tanösvénynek az építését is – szintén a projekt keretében –, amely 26 kilométer hosszúságban összeköti Balánt és Gyilkos-tót, és azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a nemzeti park biológiai sokféleségére és megőrzésének szükségességére.

eszkozok1_kisujsag_cover

Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta a természetvédelmi területekről való gondoskodás fontosságát, hiszen Hargita megye egyharmadát e területek fedik le. Kiemelte, hogy a több mint  félmillió euró értékű projektet (2 416 550 lej) azért vállalta fel a megyei tanács, mert annak ellenére, hogy nem közvetlen hatásköre a természetvédelem, nagyon fontos területnek tartja, amelynek kihatása van más területekre, így a térség turizmusára és ezáltal gazdaságára is. Az elöljáró fontosnak és eredményesnek tartja a nemzeti parkkal való partnerséget, hiszen mint elmondta, nem minden természetvédelmi terület gondnokságával sikerült kialakítani ilyen jó együttműködést. Borboly Csaba megemlítette, hogy e projekttel párhuzamosan elkezdtek egy másik, szintén POS Mediu által finanszírozott projektet, amely keretében 16 természetvédelmi terület kezelési terve készül el.

A projekt a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program (POS Mediu) A természetvédelmi kezelési tervek megvalósítására vonatkozó 4-es számú prioritási tengelyének Az infrastruktúra és a kezelési tervek fejlesztése a biológiai sokféleség és a Natura2000-es hálózat védelmének érdekében elnevezésű 1-es számú fő beavatkozási területén nyert támogatást.

Kérem ossza meg ismerőseivel: