EU-s pénzből finanszírozzák Hargita Megye Értéktára kialakításának egy részét

Megalakult a helyi érintettek csoportja

Megalakult a helyi érintettek csoportja a CD-ETA „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage”, A kulturális és természeti örökség együttműködésben való digitalizálása elnevezésű projekt keretében. Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt ebben a természeti és kulturális értékek digitalizálására vonatkozó projektben, amelynek köszönhetően lehetőség adódik arra, hogy európai uniós forrásokból finanszírozzák Hargita Megye Értéktára kialakítási munkálatainak egy részét. A projekt első fontos lépése a helyi érintettek csoportjának kialakítása volt, amely megtörtént a kedden augusztus 2-án tartott találkozón, ami egyben a tagok első megbeszélése is volt.

A helyi érintettek csoportja, olyan célcsoport, amelynek tagjai érintettek a kulturális és természeti értékek digitalizációjában, olyan intézmények munkatársai mint például könyvtárak, iskolák, nemzeti parkok, Hargita megye kulturális vagy vallási intézményei, múzeumok, polgármesteri hivatalok, ismertette a találkozón Zonda Erika vezérigazgató. Kifejtette nagy öröm számára, hogy pozitívan jeleztek vissza és érdeklődnek a projektben való részvétel iránt, ez azt jelenti, hogy számukra is fontos ez a projekt. Továbbá bemutatta a projekt részleteit, elmondta időtartama 2016-2021, ebből 36 hónapot arra szánnak, hogy digitalizálási stratégiákat és politikákat dolgozzanak ki, további 24 hónap alatt pedig ezeket gyakorlatba ültetik. Valamint a projekt és a Hargita Megyei Értéktár közötti kapcsolatról Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója beszélt. Az ülésen kitértek arra is, hogy miért jó a kulturális és természeti értékek összegyűjtése, digitalizálása, valamint felvetődött az a probléma is, hogy milyen kritériumok alapján fogják majd eldönteni valamiről, hogy bekerüljön-e az értéktárba.

CD-ETA

Amint azt korábbi közleményünkben ismertettük (http://hargitamegye.ro/hirek/folyamatban-van-hargita-megye-ertektaranak-kialakitasa.html) az érintettek megkeresik a program és az értéktár bizottság tevékenysége közötti kapcsolódási pontokat, kihasználják a program adta lehetőségeket a megyei értéktár bizottság tevékenységének lebonyolításában. A projektben kidolgozott digitalizálásra vonatkozó stratégiák, jó gyakorlatok és alkalmazások segítik majd a megyei értéktár digitalizációját.

Kérem ossza meg ismerőseivel: