Európa Kulturális Fővárosa

Sepsiszentgyörgy nem jutott tovább

    Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázta meg az Európa Kulturális Fővárosa címet, Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel, Székelyudvarhellyel közösen.
    A bukaresti kulturális minisztériumban pénteken tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a zsűri tagjai kihirdették azon városok listáját, amelyek eséllyel mérettethetnek meg a cím elnyeréséért. Romániából összesen tizennégy város pályázott, most ezek közül választották ki a négy jelöltet, amelyek tovább versenyeznek.
    Az előválogatáson továbbjutottak nevét Steve Green, a zsűri elnöke jelentette be. A négy városon kívül Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Arad, Bákó, Brassó, Braila, Craiova, Jászvásár és Suceava pályázott még.
    Az előzsűrizés eredményét azt követően jelentették be, hogy az előző két napon meghallgatták a pályázatok szóbeli bemutatását. A tizenkét tagú bizottság tíz tagját az Európai Unió különböző intézményei jelölték.
    A zsűri arra kérte a versenyben maradt városok képviselőit, hogy egészítsék ki és tegyék jobbá pályázataikat, hiszen a következő megmérettetés augusztus és szeptember között lesz. Így várhatóan 2016 szeptemberében hirdetik ki a győztes romániai várost, amely 2021-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti.
    Abban az évben Románia mellett egy görög város, valamint az EU-tagságra pályázó Szerbia és Montenegró egyik települése viselheti a címet. (MTI)


Köszönjük mindazoknak, akik Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, illetve a teljes Székelyföldön támogatták az i2021 kezdeményezést.

europa_kulturalis1

Gratulálunk a továbbjutó városoknak: Bukarestnek, Kolozsvárnak, Nagybányának és Temesvárnak, és sok sikert kívánunk a felkészülésben!

Az i2021 csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: