Európa szinten elismert képzéseken tanulnak a Hargita megyei hegyimentők

Az országos hegyimentő-iskola tart haladó szintű képzést

Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának négy diákja vesz részt március 1–10. között a Padina országos hegyimentő-kiképző központban a Bucsecs-hegységben, ahol az országos hegyimentő-iskola tart haladó szintű képzést. Ez alkalommal megszerezhető, illetve megújítható a hegyimentéshez szükséges elismervény a romániai hegyimentők országos egyesülete szervezésében.     

A mostani felkészítést korábbi képzések előzték meg, összesen 36-an vesznek részt Fehér, Arad, Argeș, Bákó, Bihar, Krassó-Szörény, Kolozs, Dombovica, Gorj, Hargita, Maros, Szeben megyékből, illetve négyen Németországból, Szerbiából és Franciaországból. A képzéseket 6 hegyimentő oktató és egy orvos tartja.

HegyimentoKepzes_2016marc4_1
Egy hegyimentő felkészítése legkevesebb két év, ezalatt összesen 400 óra felkészítőn vesz részt, nyári és téli időszakban, kezdő és haladó szinten egyaránt. A képzések elvégzése után képességvizsgát tesznek ahhoz, hogy hegyimentőként tevékenykedhessenek, majd továbbra is évente 30-35 óra továbbképzőn vesznek részt.  

A romániai hegyimentő-képzés az egyik legelismertebb európai szinten, programjukkal folyamatosan alkalmazkodva a legújabb tudományos felfedezésekhez, és figyelembe véve a legnagyobb nemzetközi szakmai fórumok ajánlásait, amelyeknek tagja a romániai hegyimentők országos egyesülete is. Mindez más országok hegyimentőinek a figyelmét is felkeltette, így német, francia és szerb hegyimentők is kérték, hogy részt vehessenek a romániai képzéseken.

HegyimentoKepzes_2016marc4_3
Az országban levő 34 helyi vagy megyei hegyimentő alakulat évente több mint négyezer mentésben vesz részt. 2015-ben 4536 mentést hajtottak végre, ebből 1704 alkalommal nyáron és 2832 alkalommal télen. Utóbbiak közül 2271 eset téli sportokra alkalmas terepen, 561 pedig más térségben történt. A 4536 mentés 4728 személyt érintett. Ugyanakkor több mint 38 700 alkalommal hajtottak végre biztonsági intézkedéseket, mint hegyimentő bázisok, hegyi menedékek biztosítása a turisták által látogatott térségekben, illetve sportesemények alkalmával használt terepeken. 

Kérem ossza meg ismerőseivel: