Európai ifjúsági alapcsomagot hoznának létre a fiatalok támogatására

Folytatta konzultációsorozatát ifjúsági témában készülő jelentéséhez Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A Régiók Bizottsága (RB) raportőre október 22-én, csütörtökön Brüsszelben találkozott az uniós intézményekben e területen tevékenykedő politikusokkal, szakemberekkel. Ismertette a jelentéstervezet főbb irányelveit, így javasolja a fiatalok bevonását a közügyekbe, szervezeteik felkarolását, az egyes tagállamok jó tapasztalatainak vizsgálatát a 16 éves kortól biztosított választójog kapcsán, az ifjúságpolitika horizontális szakpolitikává tételét az EU-ban, az ifjúsági alapcsomag meghatározását, valamint az új esélyegyenlőségi kérdések vizsgálatát. Az ifjúsági alapcsomagot, a javaslat szerint, a tagállamok biztosítanák minden fiatal számára, ide tartozik a szélessávú internethez való hozzáférés biztosítása, a pályaorientáció segítése, a digitális alfabetizáció, a nyitott és elérhető finanszírozás a tudás megszerzéséhez, az első munkahely program, az önkéntesség támogatása, illetve a háromnyelvűség lehetőségének biztosítása. Az új esélyegyenlőségi kérdésekhez tartoznak a vidéki, periférián élő, kisebbségi fiatalok, valamint célzott kutatások és programok.

A megbeszélésen kialakult párbeszéd során a megyeelnök pozitív visszajelzéseket kapott a résztvevőktől, különösen a hazaköltözést célzó programra, a vidéki fiatalok támogatására, és egyetértettek abban, hogy a fiataloknak és szervezeteiknek nagyobb megbecsülést és részvételi lehetőséget kell kapniuk a politikában.

Mint korábban hírt adtunk róla, a jövő év elején szavaznak Borboly Csaba jelentésének végleges formájáról, előtte pedig az illetékes szakbizottságban tárgyalják. A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: