Evangelizációs bibliahét gyerekeknek

Szeretsz-e engem?

Ismét itt a nyár, a vakáció, a játék, a kikapcsolódás, a játszva tanulás ideje. Ebbe a vakációs hangulatba kapcsolódik be a gyergyószentmiklósi Szent István Plébánia közössége, a tavalyhoz hasonlóan Evangelizációs bibliahetet szervezve a gyerekeknek. Tudjuk, hogy sok gyerek szeretne eljutni különböző táborokba, de nincs rá lehetősége. Mi várunk mindenkit, aki négy felejthetetlen napot szeretne velünk tölteni. A tavaly több mint 120 gyerekkel táboroztunk együtt, reméljük ez idén sem lesz másképp.

Július 21-én nyitjuk meg a tábor kapuit, ahol négy napon át, 9–15 óra között együtt játszunk, közösen étkezünk, játszva tanulunk. Három korcsoportban lesznek foglalkozások: óvodás középcsoportostól 7 éves korig, I–IV, illetve V–VIII osztályosok számára. A helyszín a Szent István Plébánia. Jelentkezni a plébánián kell július 5-ig, ahol a részvételi díjat, gyerekenként 20 lejt is ugyanekkor kell kifizetni.

Az idei bibliahét témáját a KOEN Alapítvány állította össze Jézus és Péter apostol párbeszédére alapozva, amelynek fő kérdése SZERETSZ-E ENGEM?
A kiválasztott történetekben ezt a kérdést mindenki felteszi mindenkinek. Mi naponta egymásnak és Istennek szegezzük a „Szeretsz-e engem?” kérdést és hallani, ill. tettekben megnyilvánulva látni szeretnénk a választ. Arról pedig nagyon könnyedén megfeledkezünk, hogy Isten is hallani akarja válaszunkat. Szavainkban és tetteinkben egyaránt.

A tábor minden napja a „Szeretsz-e?” kérdésre ad választ, a következők szerint:
1. Szeretsz akkor is, ha nem sikerült, akkor is, ha „elszúrtam”? – Szeretlek, kövess engem!
A csodálatos halfogás történetében, benne van a sikertelenség, kudarc, elbizonytalanodás, negatív önértékelés, és az ezekből kivezető út is. A csodálatos halfogásban a sikertelenség megoldása: Jézus. Jézus megkeresi Pétert. Péter hallgat Jézusra, és követi utasításait. Ennek eredményeképpen megtörténik a csoda. „Jézus nem a sikertelen Pétert hívja el azzal, hogy ha halásznak nem voltál jó, jó leszel apostolnak, hanem először sikeres halásszá teszi, és a sikeres Pétert hívja el apostolnak”(Kozma Zsolt)
2. Hogyan kell szeretnem? – Szeretlek, engedd, hogy megmutassam.
Amikor Jézus megmossa a tanítványok lábát, lehajol hozzájuk, s nincsen benne velük szemben semmilyen elvárás. Sőt önmagát megalázza, amikor Isten Fiaként megmossa a tanítványai lábát. Ezzel is példát mutat nekik, hogy hogyan kell egymást szeretniük. Hogyan kell egymással szemben viselkedniük. Ez a történet is a szeretetről szól.
3. Elmondod, mennyire szeretsz? – Szeretlek, hidd el!
Ennek a napnak két egymáshoz szorosan kötődő története van, mégpedig Péter tagadása, és későbbi vallomása a Tiberiás tengernél. Jézus tudja, hogy Péter szereti, és megbánta, hogy megtagadta őt. Igazából Péternek van szüksége arra, hogy a háromszori tagadás után most háromszor megvallja Jézus előtt szeretetét. Péter lelki sebei ezeken a „szeretet-vallomásokon” keresztül gyógyulnak! A helyreállt kapcsolat következménye pedig a megbízatás: „legeltesd, őrizd az én juhaimat”. Bár sokszor tudatában vagyunk szeretteink szeretetének, mégis fontos, hogy ezt halljuk is, és el is mondjuk. Jézus jól tudta, hogy mit érez Péter, mégis megkérte, hogy mondja el „szereti-e”, mert csak így állhatott helyre a kapcsolatuk. Ne feledjük el, hogy a szeretet mindig kétirányú.
4. Világraszóló szeretet. – Szeretlek, add tovább a szeretetemet.
Kornéliusz megtérésének történeténél visszautalunk a Szentlélek kitöltetésére és munkájára. Ő az, aki a szeretetre képessé tesz nap, mint nap, aki erőt ad a bizonyságtételre ma is. (vö. Vakációs Bibliahét Vezetők könyve 2016)

Gyere és te is tapasztald meg, hogy szerethetsz és, hogy szeretetre méltó vagy!

Keresztes Zoltán plébános

Kérem ossza meg ismerőseivel: