FAGGATÓRA – a kortárs körüljáró!

Új kulturális műsorral jelentkezik november 22-től az Erdélyi Magyar Televízió!

Lokodi Imre magazinműsora mindenekelőtt a kortárs irodalmat és képzőművészetet helyezi középpontjába, de ezzel párhuzamosan a társművészeti jelenségeket és történéseket is igyekszik követni. A Faggatóra minden második vasárnap, délután 5 órától lesz látható az ETV műsorán.

A Faggatóra alapvetően azokat a művészetekben jártas, a közönség előtt ismert személyeket kívánja kamerák elé ültetni, akik a mai kor irodalmi, művészeti, társadalomtudományi és szociográfiai alakulásaira, jellemzőire próbálnak reflektálni. Nem kifejezett célunk különféle művészeti alkotások esztétikai, elméleti ismertetése vagy elemzése, hanem – a néző számára sem érdektelen – műhelyfolyamatokat, irányzatokat, illetve különféle társadalmi és politikai behatásokat igyekszünk vizsgálni, az irodalmi köznyelv szem előtt tartásával.” – vallja Lokodi Imre műsorvezető.

A kortárs körüljáró elsősorban az írott kultúra, a képzőművészet, színház- és filmművészet, valamint a szociográfia rétegéhez közel álló szellemi dolgozók és a szellemi termékek konkrét bemutatására próbál összpontosítani. Más szóval írókra, kritikusokra, műfordítókra, kiadókra, irodalmi lapszerkesztőkre, képzőművészekre, színészekre, rendezőkre és természetesen kultúrpolitikusokra számít. Tekintettel arra, hogy a hazai, a magyarországi és a nemzetközi művészeti eljárásokat rendkívül komplex társadalmi tényezők kísérik, a műsor ezeket a folyamatokat is körüljárja majd. Ezzel kapcsolatosan így vélekedik a Faggatóra házigazdája: „Igyekszünk rendszeresen vizsgálni minden olyan időszerű kérdést, mint például a mindenkori kormányzatok kulturális támogatáspolitikája vagy az örökségvédelem. Műsorunk figyelemmel követi a hazai és külföldi közalapítványok és irodalmi folyóiratok kapcsolatát, illetve tájékoztat különféle művészeti díjak független vagy elfogult odaítéléséről (lásd: József Attila-díj). Ugyancsak vizsgálni kívánjuk a politika nyomulását és az interkulturális folyamatokat: műfordításokra fordított pénzek sorsát, írók, művészek külföldi szerepeltetését, meghirdetett pályázatokat stb. Érdeklődéssel kísérjük továbbá az irodalmi, képzőművészeti táborokat, és nem utolsó sorban érdekeltek vagyunk a hazai és nemzetközi műkincsforgalom tekintetében is.”

A Faggatóra első adására november 22-én, vasárnap délután 5 órától kerül sor. A debütáló műsorban a marosvásárhelyi székhelyű Lector Kiadó mutatkozik be.

Kérem ossza meg ismerőseivel: