Farsangi móka Gyergyószárhegyen

Gyermek és ifjúsági programok a hagyományok jegyében

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ február 8-án, csütörtökön Farsangi móka címmel szervez gyermek és ifjúsági programot a farsangi hagyományok jegyében Gyergyószárhegyen.

A program hozzájárul a hagyományaink  aktív műveléséhez, továbbadásához és az idelátogató turisták  számára  való méltó bemutatásához. A rendezvény a bőgőtemetés bemutatásával kezdődik a gyergyószárhegyi vásártéren 15.30 órai kezdettel, amely a téltemetés szárhegyi  változata. A farsangi bőgőtemetés mókás jeleneteit a helyi hagyományőrző csoport mutatja be. Ezt követően a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ székhelyén kiállítás megnyitóval  folytatódik a rangos rendezvénysorozat  Kolcsár Bélának, az intézmény igazgatójának köszöntőjével, valamint Hargita Megye Tanácsa képviselőjének és Gyergyószárhegy polgármesterének köszöntőbeszédével.


Meghivo-kulsoA „Farsangi móka „ néven meghirdetett rajz-  és álarckészítő verseny pályamunkáiból készülő kiállítás megnyitójának és díjazásának  fő célja, hogy a gyerekeknek lehetőséget teremtsünk arra, hogy bemutathassák  hogyan látják a környékükön fellelhető farsangi szokásokat.

A versenyt három korcsoportban szervezik:

– I–II. osztályos tanulók;

– III–IV. osztályos tanulók;

– V–VIII. osztályos tanulók.

A díjazásra és kiértékelésre a helyszínen a szakmai zsűri döntése alapján kerül sor.

A díjazást egy jó hangulatú táncház követi, Csibi András, Kozma Zsombor, Korpos Szabolcs zenészek és Balázs Bécsi Csaba táncoktató közreműködésével.


A rendezvény részletes programja:

15.30: Bőgőtemetés – Gyergyószárhegy Önkormányzatának szervezésében, helyszín: a gyergyószárhegyi központi vásártér;

16.00: Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ  igazgatójának köszöntője az intézmény székhelyén;

16.05: Hargita Megye Tanácsa képviselőjének köszöntője;

16.10: Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármesterének köszöntője;

16.15: A beérkezett pályamunkák értékelése, díjazása;

16.30:  A kiállítás megtekintése, kötetlen beszélgetés;

17.00: Farsangi táncház, zenélnek: Csibi András, Kozma Zsombor, Korpos Szabolcs
            Közreműködik: Balázs Bécsi Csaba táncoktató.


A rendezvény szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Gyergyószárhegy Önkormányzata

Kérem ossza meg ismerőseivel: