Farsangos hétvége február első hetében

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ sajtóközleménye


Farsangi pályázat

 

fb borittokepcibere vajda fb borittokep te mesed kirol
Részletek a pályázatokról ITT

alarckeszito1

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ partnerségben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal álarckészítő pályázatot hirdet. A 4–6 éves gyerekektől A te meséd miről szól? témában, a 7–15 éves gyerekektől pedig Cibere vajda, Konc király keljetek birokra hát! témában várunk álarcokat.

A beküldési határidő: 2016. február 3., szerda 15 óra.

A farsangi álarckiállítás és díjazás február 5-én, pénteken 17:00 órakor lesz megtartva a Művelődési Ház előterében.


Gyergyai farsangbúcsúztató táncház

tanchaz

Immár hagyományosan, az álarckészítő pályázat kiértékelőjét követően, pénteken, február 5-én 17 óra 30 perctől jelmezes táncházba várjuk a gyerekeket a művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdiótermébe.

A felnőtteknek 20 órától a Cika és a Katorzsa zenekarok húzzák a talpalávalót, továbbá vendégünk lesz az orotvai Csirilla János furulyás. Közkívánatra idén is elsiratjuk Ilyést vagy Álózsit – kinek, hogy tetszik.

Mindkét táncházban lesz bábuégetés.

Az táncház házigazdái Danguly Ervin és Borsos Gyöngyi.

A belépés ingyenes.


Farsangtemető ceremónia

farsangtemetes

Tekintettel arra, hogy az Alkotóház felújítás alatt áll, az idén rendhagyó módon Gyergyószentmiklós főterén tartjuk a hagyományos farsangtemető ceremóniát. Február 7-én a Szent Miklós római katolikus templomban tartandó szentmisét követően déli 12 órakor, ugyanúgy, mint eddig, megkerüljük a központot a szokásos kurjantásokkal, bábusétáltatással, majd Cibere vajda és Konc király jelképes konfliktusának dramaturgiai játékát nézhetjük végig. Az ezelőtt 24 évvel elindított hagyomány megtartásában változások következnek be: először is a böjt és a farsang jelképes párviadalának egy bővített változatát mutatják be a Salamon Ernő Gimnázium diákjai, és ettől az évtől kezdve, Kisné Portik Irén néprajzkutató nyomdokaiba lépve, Portik Gabriella magyar szakos tanárnő lesz a farsangtemető ceremóniák „karmestere”.

Közreműködik a Cika zenekar és a Hóvirág Néptáncegyüttes.


Itt a farsang, áll a bál

Gyergyószentmiklóson vendégszerepel a Maros Művészegyüttes

farsang_maros_egyuttes

A Maros Művészergyüttes Itt a farsang áll a bál című farsangi műsorát tekinthetik meg február 7-én, vasárnap este hét órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében, amelyben az autentikus marosszéki néptáncokat ötvözik a farsangi szokásokkal.

Láthatnak mezőmadarasi, nyárádselyei, sóvidéki, küküllő-menti és szászcsávási táncokat, de tréfás jelenetekben is lesz részük, amelyet többek között a mezőfelei betyárok, farsang temetések, cigányjóslatok tesznek szórakoztatóvá.

farsang_maros_egyuttes1

Közreműködik Gyepesi László, a 2015-ös Széllyes Sándor népdalvetélkedő győztese, aki Széllyes Sándor rigmusaival lép fel. Énekel Kásler Magda.

A jegyek ára felnőtteknek 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Jegyek elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központban válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0266/361.992-es telefonszámon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: