Felére csökkent a fiatal lakosok száma Hargita megyében az elmúlt 20 évben

Megoldásokat keresnek a megye problémáira

A fiatalok külföldre vándorlása, a humán erőforrás, a szakemberek, a befektetők, az infrastruktúra (az autópálya), az ipari park hiánya – ezek tartoznak Hargita megye legfontosabb problémái közé, derült ki a prefektusi kollégium február 29-én tartott ülésén. Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzási irodájának vezetője bemutatta megyénk legfontosabb problémáit a résztvevőknek. Ezek közé tartozik, hogy Hargita megye lakossága 10%-al csökkent az elmúlt 20 évben, a 0-19 év közötti lakosok száma pedig a felére fogyott, mert egyre több fiatal vándorol külföldre jobb megélhetési lehetőséget keresve. Vannak kezdeményezések, de még mindig kevés intézkedés van a fiatalok itthon tartása érdekében. További adatok szerint a megye lakosságának 25%-a nyugdíjas, ez azt jelenti, hogy elöregedett a lakosság. Bemutatójában kitért arra is, hogy a Hargita megyei városok közül Gyergyószentmiklóson a legnagyobb a munkanélküliség, a legkisebb pedig Csíkszeredában, országos szinten pedig a megye a középmezőnyben helyezkedik el.

A szakemberhiányt akkor lehet megoldani, ha a vállalkozók együttműködnek a szakiskolákkal, az érintett közintézményekkel. Közösen tudnák új szakok oktatását bevezetni. Felmérésekkel ki lehet mutatni, hogy milyen területeken van szükség szakemberekre, melyek a legjobban fizető szakmák, és a fiatalokat ezen szakok fele kell irányítani. 2015 októberében készült egy felmérés, amelyből kiderült, a legnagyobb fizetések az IT szektorban vannak. Ennek következménye, hogy a beruházásvonzási iroda felvette a kapcsolatot a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel egy informatika szak indítása kapcsán. Emellett közbenjárásukra a székelyudvarhelyi Bányai szakközépiskolában ősztől elindulhat a CNC-kezelői szakosztály.

PrefKollegium_2016feb29_3

A fiatalok elvándorolnak, humán erőforrás hiány van, a befektetőknek pedig nem tudnak szakembereket biztosítani. Megoldásként javasolnák, hogy kedvezményeket kapjanak a befektetők, például adókedvezményt, illetve felhívták a figyelmet, hogy különbséget kell tenni a befektetések között, mivel nem mindenik előnyös a térség számára. Továbbá kevés befektető érkezik a megyébe, ezen változtatni lehet a befektetési lehetőségek népszerűsítésével megfelelő helyeken, a lehetőségeket tartalmazó honlap: http://investinhargita.ro/hu reklámozásával. A befektetési lehetőségek feltárása mellett a tervek közé sorolták a szakképzés fellendítését. Létrehozták a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséget, amelynek célja a lehetőségek népszerűsítése, befektetők vonzása, a hazai és a külföldi kapcsolatok bővítése lesz. Létrehozzák az ügynökség konzultatív tanácsát is, ebbe várják a szakembereket.

A prefektusi kollégium ülésén Borboly Csaba is kifejtette álláspontját, elmondta, jó az együttműködés a prefektúrával és a tanfelügyelőséggel. Javasolta, hogy meg kell vizsgálni, miért zárnak be a Hargita megyei cégek, segíteni kell a kisebb helyi vállalkozásokat is. Hozzátette: két éve dolgoznak a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség létrehozásán.

A hozzászólók egyetértettek abban, hogy a felvetett problémákra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni a továbbiakban, a fiatalok itthon tartása érdekében.

Kérem ossza meg ismerőseivel: