Felhívás Székelyföld lakóihoz

A gyergyószéki politikai szervezetek közös közleménye

Felhívás Székelyföld lakóihoz

Idén harmadszor ünnepeltük volna március tizedikén Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját. Nem régi tehát a hagyomány, de az első két alkalommal a Székely Vértanúk emlékművénél megjelentek nagy száma azt mutatta, hogy a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése szerencsésen találkozott Székelyföld lakóinak azzal az igényével, hogy legyen egy saját ünnepünk.

Mint köztudott, Marosvásárhely polgármestere idén betiltotta az aznapra tervezett tiltakozó felvonulást és tüntetést, ezért a Székely Nemzeti Tanács úgy döntött, hogy a megemlékezést sem szervezi meg, így tiltakozik a hatalmi jogsértés ellen. A döntés megosztotta a közösséget, vannak akik értik és egyetértenek, és vannak olyanok is, akik a jogsértő hatóság helyett a Székely Nemzeti Tanács vezetőit hibáztatják. Egy lényeges dologról azonban az elmúlt hetekben nem esett szó: ez nem csak a hatóság és a Székely Nemzeti Tanács ügye! A jogsértés nem a Székely Nemzeti Tanács, hanem Székelyföld minden lakója és közössége ellen irányult. Mindannyiunk ünnepe az, aminek a megszervezésébe a hatóság beavatkozott. Ha pedig ez így van, akkor nem lehetünk egyszerű szemlélői az eseményeknek, mindenki a maga helyén és eszközeivel választ kell adjon a jogsértésre.

A Székely Nemzeti Tanács úgy, hogy minden létező fórumon szóvá teszi a jogsértést, illetve megteszi az összes lehetséges jogi lépést azért, hogy a vétkesek ne maradjanak büntetlenül.

Marosvásárhely polgárai úgy, hogy nem szakítják meg a sok éves hagyományt, s idén is visznek gyertyát és virágot a hősök emlékművéhez.

A tanárok úgy, hogy aznap Török Jánosról, Gálfi Mihályról és Horváth Károlyról beszélnek a tanórákon.

A művelődési intézmények úgy, hogy szerte Székelyföldön ünnepi műsorokat szerveznek.

A vállalkozók úgy, hogy rövidítik aznap a munkaprogramot, vagy szabad napot adnak az alkalmazottaknak, hogy azok tudjanak részt venni az ünnepségeken.

Az önkormányzatok például úgy, hogy aznapra rendkívüli ülést hívnak össze, csak azért, hogy elfogadják azt a kormányhoz és parlamenthez intézendő petíciót, amiben nyilvánvalóvá teszik, hogy milyen közigazgatási átszervezést akarnak.

A sort pedig ki-ki maga folytathatja, mert a lényeg az, hogy ha a mi ünnepünkbe gázolt bele a hatóság, akkor együtt és külön külön mindannyian érintettek vagyunk, nem csak lehetőségünk, de kötelességünk is erre a gesztusra válaszolni.

Ennek a szellemében jelentjük be, hogy március tizedikén délután fél hattól Gyergyószentmiklóson tüntetést szervezünk a kormány által tervezett közigazgatási átszervezés ellen, illetve tiltakozásként azon jogtiprás ellen, amit Marosvásárhely polgármestere követett el. Ide várunk mindenkit, aki részt szándékozott venni a Marosvásárhelyi tüntetésen, illetve aki felháborodással vette tudomásul, hogy azt betiltották. Fogadjuk el közösen azt a petíciót, aminek elfogadására Marosvásárhelyen került volna sor. Tegyük nyilvánvalóvá, hogy nem lehet minket elhallgattatni, békésen, törvénytisztelő módon, de határozottan kimondjuk azt, hogy miképpen képzeljük el Székelyföld jövőjét!

Gyergyószentmiklós, 2015.III.3.

Kolcsár András                                                  György Endre

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács                              Erdélyi Magyar Néppárt

Árus Zsolt                                                Vadász-Szatmári István

Gyergyószéki Székely Tanács                                   Magyar Polgári Párt

Kérem ossza meg ismerőseivel: