Felhívást intéz Hargita Megye Tanácsa a család és családi értékek támogatásáért

Ösztönözzék a gyermekvállalást és segítsék a családokat szülőföldjükön

Kétirányú felhívást intéz Hargita Megye Tanácsa annak érdekében, hogy konkrét családbarát intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek demográfiai szempontból ösztönzik a gyermekvállalást és segítik a családokat szülőföldjükön. A megyei tanács ennek érdekében egyrészt a parlament és a kormány nagyobb felelősségvállalását kéri ez ügyben, másrészt pedig a helyi önkormányzatokkal közösen összesítik az egyes községekben létező jó gyakorlatokat és elképzeléseket, ezeket szeretnék összegezni, majd egy irányba tartó stratégiát kiépíteni.

Kolozsvári Tibor megyei tanácsos és a család szakbizottság vezetője az október 24-i sajtótájékoztatón elmondta, Románia lakossága folyamatosan elöregedik, aggasztó a munkaképes populáció, a közterheket viselő lakosság részarányának csökkenése, és az ellátó rendszerek is egyre nehezebben működnek, hiszen a fiatalok nagy része külföldre vándorol. Hozzátette: ezeket a tényeket pedig felelősen kell kezelni, és megoldást találni rájuk. – Nincs valós jövőkép a családok és gyermekvállalás támogatása nélkül – hangsúlyozta a megyei tanácsos, hozzátéve, hogy olyan széleskörű konzultáció és párbeszéd szükséges, amelyben a helyi önkormányzatok, a civilszervezetek és az egyházak is részt vesznek, majd a meglátásokat összesíthetik. Ennek érdekében az önkormányzatoknak a napokban levelet küldenek, hogy összesítsék a jelenleg gyakorlatba ültetett jó gyakorlatokat is (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UMDRDX01yWjlnQ1U). A megyei tanácsos bejelentette, Hargita megye is családok évet hirdet, csatlakozva a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának programjához.

Farkas Enikő, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgató-helyettese felsorolta a megyei tanács és alintézményei családsegítő programjait, amelyek összege több mint 1,3 millió lej (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UY1hXdFRMZ2kzS2c).

Előzőleg ezen elképzeléseket a hónap elején tartott rendkívüli tanácsülésen is ismertette Kolozsvári Tibor (http://www.hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-is-reszt-vesz-a-helyi-termekek-napjan.html).

HMTAllasfoglalasCsalad (3)

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a munkacsoportnak köszönhetően egy sor tevékenység elindulhatott, amelyek közvetlenül segítik a családosokat. Mint mondta, Bukarestnek van mit pótolnia ezen a területen. Erre a megyeelnök Régiók Bizottsága néppárti csoportjának (EPP) ülésén is  felhívta a figyelmet a magyar Országgyűlés felsőházi termében (korábbi közleményünk itt olvasható), dicsérve a magyarországi példákat. – A politika keveset beszél a családokról ebben az országban, a felhívásunkkal szeretnénk ugyanakkor egy széleskörű párbeszédet is kezdeményezni, hiszen fiataljainkat támogatnunk kell a családalapításban, az itthon maradásban. Ebben nagy szerepe van egyházainknak is, ezért támogatjuk kiemelten történelmi egyházainkat. Addig amíg Bukarest is jobb belátásra tér, nézzük meg helyben a jó gyakorlatokat, javaslatokat, hiszen mi is tudunk apró lépésekkel változtatni – fejtette ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a visszaosztásoknál is kiemelt figyelmet fordítanak az elkövetkezőkben a családokat támogató intézkedésekre. Ebben az ügyben jogszabály-módosító javaslatokat is megfogalmaztak már a megyei tanács részéről, amelyeket a megyeelnök remél, hogy idővel figyelembe is vesznek, hiszen, mint mondta, az RMDSZ parlamenti képviselete is mindig kiállt ezek mellett, és a többi politikai frakciót érzékenyebbé kell tenni a téma iránt (http://hargitamegye.ro/testulet/jogszabaly-modosito-javaslatok.html). Borboly Csaba örömét fejezte ki, hogy megvalósult ez az állásfoglalás, és reméli, valóban széleskörű párbeszéd alakul ki, amellyel konkrét eredményeket is el lehet érni.

Kérem ossza meg ismerőseivel: