Felhőszakadásokra és viharos szélre vonatkozó másodfokú riasztást adtak ki

22 megyében és a fővárosban érvényes a figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) felhőszakadásokra és viharos szélre vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki az ország középső, déli és északkeleti részében fekvő megyékre és a fővárosra.

A szakemberek szerint szerda déltől csütörtök délig Moldova északi felében, helyenként Erdélyben, Munteniában és Oltenia északkeleti részében felhőszakadások, szélviharok, gyakori villámlások várhatók és jégesőre is számítani lehet. A széllökések sebessége meghaladja a 70-80 kilométert óránként.

A leeső csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 35-40 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig az 50-80 litert is.

A következő megyék állnak részben vagy teljes egészében riasztás alatt: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Szeben, Brassó, Kovászna, Vrancea, Buzău, Bákó, Beszterce-Naszód, Hargita, Maros, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi. A fővárosra szintén érvényes a riasztás.

Az ANM szerint ugyanakkor a szerdai nap folyamán elsőfokú (sárga) kánikulariadó van érvényben a fővárosban valamint Vaslui, Vrancea, Galac, Brăila, Buzău, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov megyében.

Az említett területeken a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket, a nappali hőmérsékleti értékek 34-37 Celsius-fok körül tetőznek – figyelmeztetnek a meteorológusok.


A miniszterelnök felszólította a minisztereket, támogassák a helyi hatóságokat a szélsőséges időjárás hatásainak kivédésében

Nicolae Ciucă szerdán felszólította az illetékes minisztereket, dolgozzanak ki egy koherens tervet annak érdekében, hogy támogassák a helyi hatóságokat abban, hogy minél jobban fel tudjanak készülni a szélsőséges időjárási körülmények előidézte hatások kivédésére és felszámolására.

‘Az elmúlt napokban egy egész sor település szenvedett károkat a szélsőséges időjárási körülmények miatt, ezért a kormánynak az illetékes minisztériumokon keresztül együtt kell működnie a helyi hatóságokkal a lehető legmegfelelőbb reakcióképesség érdekében’ – mondta a miniszterelnök a kormányülés elején.

Beszámolt róla, hogy a környezetvédelmi miniszterrel és a belügyi tárca vezetőjével is beszélt ez ügyben.

‘Nem csupán a felhőszakadásokról van szó, amelyek nyomán áradások keletkeztek, hanem az aszály következményeiről is’ – szögezte le Ciucă.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: