Felhőszakadásokra figyelmeztetnek

 

Másodfokú riasztást adtak ki kilenc megyére

Felhőszakadásokra figyelmeztető másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást adott ki kilenc megyére csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Emellett fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás lép érvénybe az ország nyugati, központi és északnyugati részében.

A szakemberek szerint csütörtök délután 5 órától szombat délig a Bánságban, Olténiában, Erdélyben, a Körösök vidékén és helyenként a hegyvidéken felhőszakadásokra lehet számítani, a leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 40-60 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig akár a 70-80 litert is.

Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar megyét érinti a riasztás.

Érvényben lesz ugyanakkor csütörtökön 2 órától péntek este 9 óráig az ország nyugati, középső és északnyugati területein és a hegyvidéken egy fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás. Villámlásoktól kísért felhőszakadásokra, heves széllökésekre, elszigetelten jégesőkre lehet számítani. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként.

A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező napokban az ország nagy részében, de különösen a Kárpátok vonulatán belüli régiókban fokozott légköri instabilitásra és heves esőzésekre lehet számítani.


Viharos erejű szél este 10 óráig a hegyvidéken és Erdély déli és keleti részében

Heves szélre vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki csütörtökön az országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A riasztás a hegyvidéket és Erdély déli és keleti részét érinti.

A meteorológusok szerint csütörtökön 10 és 22 óra között megerősödik a szél, a hegyekben, különösen a gerinceken a széllökések sebessége meghaladja a 80-100 kilométert óránként, Erdély déli és keleti részében pedig átmeneti jelleggel 55-65 kilométer/órás sebességet is elérhetnek a légmozgások.

Helyenként az ország délkeleti régióiban is megerősödhet a szél a nap folyamán.


Első- és másodfokú árvízkészültséget rendeltek el tíz folyó erdélyi vízgyűjtő medencéjére

Első- és másodfokú (sárga és narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) tíz folyóra.

A hidrológusok szerint csütörtök éjféltől péntek 14 óráig a vízállás meghaladhatja az első- és másodfokú készültségi szintet a Visó, az Iza, a Túr, a Szamos, a Fekete-Körös, a Fehér-Körös, a Maros, a Béga, az Ó-Béga, és a Temes vízgyűjtő medencéjében.

A sárga és narancssárga riasztás a következő megyéket érinti: Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Fehér, Hunyad, Kolozs, Krassó-Szörény, Máramaros, Szatmár és Temes.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: