Felkarolja a románoktatás ügyét Hargita Megye Tanácsa

Sajátos oktatási problémákkal foglalkozó intézetre lenne szükség

Regionális szinten is szükség lenne egy neveléstudományi intézetre, amely sajátos helyi problémákkal foglalkozna, mint amilyen a székelyföldi magyar ajkú gyerekek románoktatása – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére szerveztek meg a csíkszeredai megyeházán május 7-én, csütörtökön. Részt vett Görbe Péter főtanfelügyelő, Tódor Erika, a  Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, Holló Edit csíkcsicsói helyettes iskolaigazgató, Páll Emese fiatfalvi romántanár, Bálint Mihály, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, illetve Simó Ildikó, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Borboly Csaba elnök, Ferencz Salamon Alpár és Burus-Siklódi Botond megyei tanácsosok – előbbi az oktatási szakbizottság elnökeként, utóbbi a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőjeként is –, Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató, továbbá Dobos Erika, a megyei tanács elemzőcsoportjának vezetője.

A jelen lévő pedagógusok szülőként is beszéltek, amikor elmondták, mennyi nehézséget jelent a gyerekeknek a jelenlegi módszerrel folyó románoktatás. Szó esett a szakfogalmak hiányáról, amelyekkel a román többségnek érthetően el lehetne magyarázni, hogy más oktatási módszer szükséges a nem román anyanyelvűek számára a románórákon, mint a román ajkú tanulók esetében. Elhangzott, hogy a Sapientia egyetemen kívül az országban nincs olyan romántanárképzés, amely külön figyelmet szentel a nem román anyanyelvűeknek szóló oktatás módszereinek, a gyerekeket pedig nem motiválja a jelenlegi rendszer, ezért hangsúlyt kellene fektetni a didaktikai játékokra, a románnyelv-táborokra, valamint az online lehetőségekre. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy mind a mentalitás, mind az intézményrendszer akadályt jelent a probléma megoldásában.

Borboly Csaba elmondta, bár a megyei tanács hatásköre korlátozott ezen a területen, segíteni szeretne, hiszen a helyi közösségek szempontjából fontos, hogy a felnövő generációk folyékonyan tudjanak kommunikálni az ország többségének nyelvén. Dobos Erika bemutatta a romántanítással kapcsolatos online kérdőív részleges eredményeit. Az elemzőcsoport kérdőívet készített annak felmérésére, hogy a szülők és a tanárok miben látják a román nyelv oktatásának problémáit. Április 16. óta több százan töltötték ki, és még egy hétig lehet válaszolni a kérdésekre az alábbi linken: 

https://docs.google.com/forms/d/17lnhAekkpBFWDpxnoaTeJ7VHBfji6DiMz1heEQryJ5c/edit#.

A megbeszélés nyomán Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja két jelentést is összeállít: egyet román illetékesek, szakemberek számára, felhívva a figyelmüket a problémára, egyet pedig a magyar szakemberek számára – ezeket megalapozó kutatásnak szánják a megoldáshoz.

Kérem ossza meg ismerőseivel: