Felmelegedés várható február első napjaiban

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzése

A következő két hétben maradnak az ingadozó hőmérsékleti értékek, de az általános tendencia felmelegedést mutat, derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) január 25-e és február 5-e közötti időszakra kiadott előrejelzéséből.

Erdélyben ennek a hétnek a végén fagyosabb lesz az idő a sokévi átlagnál: a legmagasabb értékek -4 és 0, míg a legalacsonyabbak (főleg január 27-én és 28-án hajnalban) mínusz 14 Celsius-fokig süllyedhetnek. A második héten fokozatosan melegedni fog a levegő hőmérséklete, így február első napjaiban akár 10 fokkal is magasabb lehet úgy az éjszakai, mint a nappali hőmérséklet az egy héttel korábbinál. Csapadék január 25-e után várható.

A Bánságban a hét közepéig még mínusz 1, mínusz 2 Celsius-fok lesz a várható maximális hőmérséklet, azt követően azonban fokozatosan emelkedni kezd a hőmérők higanyszála, így február első napjaiban a sokévi átlagnál enyhébb idő várható, 7-9 fok közötti maximális hőmérséklettel. A minimális értékek az első héten még nagyon ingadozók lesznek, a második héten nulla fok körüli lesz ezek átlagértéke. Elszigetelten és átmeneti jelleggel első héten hó szállingózhat, második héten ködszitálás vagy enyhe esőzés várható.

A Körösök vidékén ezen a héten mínusz 2 fok körül alakul a maximális hőérték, a minimális értékek mínusz 7, mínusz 9 Celsius-fokig is süllyedhetnek. Később felmelegedés várható, február elején az átlagosnál melegebb lesz, a legmagasabb értékek plusz 7 -10, a legalacsonyabbak -1 fok körül alakulnak majd. Január 29-e után elszórtan számíthatunk csapadékra, amely először havazás, majd ködszitálás vagy esőzés formáját ölti.

Máramarosban január 25-e körül a maximális hőérték nem haladja meg a mínusz 2 fokot, de éjszakánként mínusz 11, mínusz 8 fokig is süllyedhet a hőmérők higanyszála. Az előrejelzésbe foglalt második héten itt is érezhető lesz a felmelegedés, nappal akár plusz 8 fok is lehet február első napjaiban, de éjszaka sem lesz hidegebb -3/-2 foknál. Január 25-e körül, majd február elseje után várható elszórtan csapadék.

A hegyvidéki térségekben nappal mínusz 2 fok lesz az első napokban, majd január 28-áig lehűlés várható, -6/-4 fokig süllyed a maximális, -14/-11 fokig az éjszakai hőmérséklet. Később enyhülés következik be, nappal nem lesz hidegebb 0-2 foknál, és enyhe csapadék várható.

www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: