Felolvasószínházi előadás Gyergyószentmiklóson

Máthé Kriszta: Apróka Eszponka

Máthé Kriszta Apróka Eszponka című műve Sata Árpád rendezésében, Sata-Bánfi Zsófia előadásában az egri Gárdonyi Géza Színház felolvasószínházi előadásként kerül műsorra május 23-án, délután 17.00 órától a Figura épületében található YourLivingRoomban.

Az Apróka Eszponka a Lírai képek Frumószából alcímet viseli, a székely-magyar és a csángó-magyar kultúrák összefonódását, a nyilvánvaló rokonságot, egy tőről fakadt gondolkodást és életmódot kívánja bemutatni.

Visszamenve az időben a régi, hagyományos és vallási közösségeket, ezek szellemiségét, bájos egyszerűségét, természetközelségét és humorát idézve  belesimulni a mába, ahol már tét az is, hogy megőrizzék a nyelvüket, hagyományaikat, nemes és derűs gondolataikat a XXI. század csillogó-villogó reklámőrületében. Szeretnénk azt is megmutatni, hogy megfér egymás mellett az, hogy egy csángó gyerek az okos telefon szolgáltatásai mellett fontosnak tartja csodálatos ősi nyelvének megőrzését, ápolását és továbbvitelét. Mint ahogy azt is, hogy milyen anyagi és társadalmi problémákkal kell megküzdenie a Csángóföldön tanító magyar tanároknak, akik minden nehézség ellenére végtelen hittel és lelkesedéssel oktatnak, nevelnek.

A felolvasószínházi előadásra a belépés ingyenes!

Kérem ossza meg ismerőseivel: