Fényképkiállítás

Etéd községi hétköznapok bemutatása Gyergyószárhegyen

A negyedik helyszínen, a Gyergyószárhegyi Művelődési Ház Cika termében nyílik meg az Etéd községi hétköznapok című válogatott fényképkiállítás 2015. március 20-án, pénteken 18 órától. Fellépnek az Etéd községi iskolások irodalmi műsorral és népdalokkal, köszöntőbeszédet mond Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője, valamint Lőrincz Ildikó, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója, a tárlatot megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező. A vándorkiállítást először a székelyudvarhelyi, a székelykeresztúri, majd a csíkszeredai közönség láthatta januárban és februárban, március–április folyamán Gyergyószárhegyen lesz megtekinthető, majd a fotótábor helyszínéül szolgáló Etéd községben mutatják be a tárlat anyagát. A 2014. október 17. és 24. között megszervezett, sorban a XXX., Orbán Balázs nevét viselő dokumentációs fotótábornak, amelyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a helyi polgármesteri hivatal szervezett Hargita Megye Tanácsa támogatásával, a Hargita Megyei Kulturális Központon keresztül, a Hargita megye nyugati csücskében található udvarhelyszéki Etéd község adott otthont.

A Küsmöd- és a Firtos-patak találkozásánál kialakult medencében fekvő községközponthoz közigazgatásilag még Küsmöd, Siklód, Kőrispatak és Énlaka tartozik. Egykor a népi mesterségek (mint pl. orsókészítés, sárkovácsolás, szalmafeldolgozás stb.) sokaságáról, valamint a gyümölcstermesztés terén voltak messzi vidékeken híresek, ismertek ezek a falvak. Manapság a hagyományos foglalkozások terén az állattenyésztés és a földművelés a meghatározó, valamint néhány mesterember is tevékenykedik még. Ezek közül említést érdemel a szalmafeldolgozás, az asztalos-, patkolókovács, kőműves-, ácsmesterség, valamint a szövés, a cigány családok közül néhány pedig seprűkötéssel, kosárfonással és lábtörlőkészítéssel foglalkozik. A község egyes falvaiban a népi építészet szépen megőrzött remekműveivel, részleteivel találkozhatunk még, csodálhatjuk meg azokat. A részt vevő fotósok, akik eredményes szereplői hazai és nemzetközi megmérettetéseknek: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Papp Elek (Nagykőrös – Magyarország), Péli László (Dabas – Magyarország), Tordai Ede (Marosvásárhely), Tóth Zsuzsanna (Hatvan – Magyarország), Vass Lehel (Székelyudvarhely), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy), Vitos Hajnal (Csíkszereda) – ezen értékek képi megörökítésére törekedtek.

A fotótáborok fő célja az ezredforduló eleji, gyorsan változó Udvarhelyszék hagyományos életformájának, tájainak minőségi dokumentálása, „vizuális értékmentése” a fotográfia eszközeinek segítségével, ugyanakkor a jelenkor ízlésvilága, vívmányai is lencsevégre kerülnek. A községeknek olyan képi ábrázolásáról van szó, melyhez hasonló koncepciójú sosem készült eddig, hiszen az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető a felvételeken, és amelyhez hasonló elgondolásúról a szervezők nem tudnak és nem is hallottak még a nagyvilágban.

A fényképkiállítás teljes képanyaga az alábbi facebook-oldalon is megtekinthető: https://www.facebook.com/hagyomanyorzokozpont

A kiállítás március 20. és május 5. között tekinthető meg munkanapokon 8-tól 15 óráig, vagy előzetes bejelentkezés útján. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

eted1_kisujsag_cover

Kérem ossza meg ismerőseivel: