Feszültségek a roma és a magyar közösségek közt

Hargita megye prefektusa figyelmeztette a polgármestereket, hogy előzzék meg a tettlegességig fajuló eseményeket

Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei figyelmeztette szerdán a megye polgármestereit, hozzanak intézkedéseket az antiszociális cselekedetek megelőzése érdekében, tekintetbe véve, hogy az elmúlt időszakban több településen is feszültségek voltak a roma és a magyar közösségek közt.

“Figyelmeztettem a megye polgármestereit, hogy kezeljék korrektül, illetve próbálják meg elejét venni azoknak az eseményeknek, amelyek társadalomellenes cselekedetekig fajulhatnak, és veszélyt jelenthetnek a közbiztonságra, az emberek életére vagy testi épségére, ahogyan azt az elmúlt években és az utóbbi időben tapasztalhattuk” – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Adrian Jean Andrei prefektus.

A prefektus átiratban kérte az önkormányzati vezetőket, minden törvényes lehetőséget használjanak ki annak érdekében, hogy biztosítani tudják az állampolgárok jogainak és szabadságának tiszteletben tartását.

“Azért léptem az ügyben, mert az elmúlt időszakban bizonyos településeken a polgármesterek – akik a román állam képviselői – nem kezelték megfelelőképpen a feszült helyzeteket” – mondta a prefektus.

Adrian Jean Andrei hozzátette, az ilyen tettek kivizsgálásában illetékes hatóságok teszik a dolgukat, azonban “a polgármesternek alapvető szerepe van abban, hogy megelőzze az erőszakos cselekedeteket, főleg ha csoportosan követik el ezeket”.

Az elmúlt időszakban Hargita megye egyes településein több alkalommal is feszültségek alakultak ki a roma és a magyar közösségek közt.

Április végén Gyergyószentmiklóson több lakos felgyújtotta a romák házait, felháborodásukat a romák által sorozatosan elkövetett bűncselekmények váltották ki.

A rendőrség közbiztonsági területeket jelölt ki Gyergyószentmiklóson és azokon a településeken, ahol feszültség van az ott élő közösségek közt.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: